play

Pääkirjoitus: Gazan tulitauko ei tuo rauhaa Lähi-itään

Karjalainen

Jännitteet Lähi-idässä eivät ota laantuakseen. Neuvottelut Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisestä tulitauosta ovat käynnissä, mutta samaan aikaan tilanne Israelin pohjoisosassa kiristyy Israelin ja äärijärjestö Hizbollahin välillä.

Varhain keskiviikkoaamuna Israelin iskun kerrottiin tappaneen Hizbollahin korkea-arvoisen komentajan Abu Talebin. Myöhemmin keskiviikkona Libanonissa toimiva Hizbollah kertoi vastanneensa raketti-iskulla komentajansa tappamiseen.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan Israelin asevoimat raportoi keskiviikkona, että Libanonista oli ammuttu puoleenpäivään mennessä jo 170 rakettia Israelin puolelle. Hizbollahin mukaan kyseessä on sen massiivisin raketti-iskujen sarja Israeliin sitten konfliktin alkamisen.

Israel ja länsimaiden terroristijärjestöksi luokittelema Hizbollah ovat tulittaneet toisiaan Libanonin raja-alueella lähes päivittäin Gazan sodan alkamisen jälkeen. Raja-alueen yhteenotoissa on saanut uutistoimisto AFP:n mukaan surmansa yli 450 ihmistä.

Israelin viranomaisten mukaan lähes sen 20 armeijan sotilasta on kuollut yhteenotoissa ja kymmenet tuhannet ihmiset raja-alueella ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan Israelin kärsivällisyys on nyt loppu, ja se aikoo nyt palauttaa ”turvallisuuden maan pohjoisosaan” ja on sitä varten valmis ”erittäin intensiiviseen operaatioon” Libanonissa.

Puheet ovat jatkoa Netanjahun talvella antamille kommenteille, joissa hän kertoi Israelin tekevän Libanonin pääkaupungista ”uuden Gazan”, mikäli Hizbollah koventaa iskujaan (Yle, 5.6.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Israelin iskut Gazaan jatkuvat samaan aikaan kun kansainvälinen yhteisö odottaa uutisia Yhdysvaltain Israelille ja Hamasille esittämän aseleposopimuksen etenemisestä.

Hamas ja Israel molemmat ovat näyttäneet orastavaa vihreää valoa tulitaukosopimukselle, mutta sen toteutumista pidetään kaikkea muuta kuin varmana.

Gazan alueelle tulitauko toisi ainakin väliaikaisen helpotuksen.

Lähi-itään Israelin sotavoimien vapautuminen Gazasta Libanonin rajalle voi sen sijaan tietää alueen rauhattomuuksien laajenemista entisestään.

Rajoitetuiksi aiotuilla sodilla on iso riski laajentua, ja Yhdysvaltain tukeman Israelin ja Iranin tukeman Hizbollahin välisessä konfliktissa tämä riski on ilmeinen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi