play

Kolumni: Itävallan Alpit tai Ilomantsin paarmat – kesä, tule jo!

Kuva: Marko Puumalainen

Saija Kauhanen

Matkakuumeisella se on aina mielessä: jos ei matka ulkomaille, niin ainakin Suomen Lappiin tai oman maakunnan metsiköihin.

Suomalaiset ovat rynnänneet koronavuosien jälkeen taas ulkomaille, vaikka pakettimatkojen hinnat ovat nousseet melkoisesti. Monet matkanjärjestäjät kertoivat jo aiemmin keväällä lähes loppuun varatuista kesämatkoista etenkin Kreikan saarille.

Oman perheen kesään on kuulunut viikon tai parin omatoimireissu jonnekin kauemmas. Viime kesänä Portugaliin, koronakesinä Norjan ja Suomen Lappiin. Sitä ennen Itävaltaan, Italiaan, Kroatiaan ja ties minne. Lentäen ja autolla.

Tulevaa kesää on myös suunniteltu mutta vähän pelonsekaisin ajatuksin. Nouseeko sähkön hinta syksyllä hullun korkeaksi? Onko perusruoka kohta niin kallista, että pitää jo kunnolla karsia ruokakuluista? Muuttuvatko toisen asteen opinnot kenties taas maksullisiksi? Ja mitä kaikkea muuta vyön kiristystä uuden hallituksen myötä onkaan tulossa?

Matkakuumetta himmentää myös ilmastonmuutos. Sinne tänne lentely ei ole enää kovin eettistä. Välillä tuntuu, että se on lihansyönnin tapaan jopa noloa.

Kotona asuva perheen jälkikasvu on vielä toistaiseksi halunnut matkustaa mukana, vaikka ei myönnä, että yhteiset reissut muistoineen olisivat paljon uusia telkkareita tai muita härpäkkeitä tärkeämpiä.

Tänä keväänä kuulin ensimmäistä kertaa, että ”onko kesällä pakko lähteä” ja että ”eikö voitaisi olla kesällä vain kotona”.

Vanhemman velvollisuus ei liene raahata jälkikasvuaan ympäri maailmaa tutustumassa uusiin paikkoihin ja ihmisiin ja hankkimassa "ikimuistoisia" kokemuksia. Niin ihanaa kuin muualle matkustaminen onkin, voi ikimuistoisia kokemuksia saada todistetusti myös lähellä.

Koko köörimme muistaa loppuelämän ne Kuusamon Karhunkierroksen yöt, jotka valvoimme ja nauroimme läpeensä, kun ei tuskankuumassa ja liian ahtaassa teltassa nukuttanut. Ja päivän, jona poika käveli sukkasillaan, koska vaelluskengän pohjat menivät puhki. Tai melontareissun, jolloin samainen kaveri oli tukehtua paarmoihin Ilomantsissa.

Kesä, tule jo!

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi