play

Kolumni: Aikansa modernit reseptit enää vain ruokapöydän historiaa

Helena Tahvanainen

Kukapa sitä ei huomaisi ihan omaa ostoskoria katsoessaan, saati markettien hyllyjä, että ruoat ja ruokavaliot ovat muuttuneet rajusti meikäläisten eliniän aikana - nuorempienkin.

Vai oliko joku kuullut persimoneista, härkiksestä tai edes pitsasta!

No pitsasta oli, vaan miten lie ollut chili con carne, chili sin carnesta nyt puhumattakaan.

Tässä taannoin tulin tutkineeksi keskikoulun neljännen ja viidennen luokan kotitalousvihkoa. Se on ollut minulla käsillä koko iän, koska olen tehnyt siinä olevalla reseptillä puolukkapiirakkaa. Koska mitat ovat neljännesdesin tarkkuudella, en ole oppinut sitä koskaan ulkoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt selailin, mitä muuta kotitaloustunnilla onkaan opittu. Ja voi pojat, opittu on (pojat eivät oppineet).

Heti ensimmäiselle sivulle ruskean ja vaalean kastikkeen jälkeen on kirjoitettu savusilavamaitokastikkeen resepti. Sitä tein monta kertaa kotonakin, muistan hyvin.

Sen sijaan tillilihaa, joka sekin on opeteltu, en todellakaan ole keitellyt. Koulun keittola on vastuussa tillillä maustetun lampaan tai naudan lavasta tehdyn ruuan pääsemisestä inhokkiruokien top-ykköseksi - tai ehkä kakkoseksi. Myös verilettuja on koulussa opetettu paistamaan.

Ohjeissa pistää silmään se, että 70-luvulla on vielä ostettu liha lihatiskiltä. Oikein silmissä näkyvät puotipaperiin käärityt lihakimpaleet. Viipalevatkuliin on ostettu 300 grammaan naudan paistia tai lapaa, vasikanviillokkiin etuselkää, rintaa tai kylkeä, ossobucoon potkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pizzan ohjeella voisi pitsan pyöräyttää nytkin, eikä kukaan huomaisi.

Oikein silmissä näen puotipaperiin käärityt lihakimpaleet.

Näin joulun alla kannattaa tutkia kotsan vihkoa sillä silmällä. Tortut näytän osaavan tehdä ihan vehnäjauhoista, voista ja kylmästä vedestä lähtien. Lipeäkala voisulalla hoituu käden käänteessä, samoin suolasillin perkaaminen.

Sianselkäpaistikin lienee jouluruokaa, sillä sen jälkeen on reseptit lanttulaatikolle ja tryffeleille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kevätlukukausi on sitten aloitettu rempsakasti merimiehen vatkulia keitellen. Kalamurekekyljykset - kalat jauhetaan lihamyllyllä, toki niin. Punajuurikeitto nakeilla kuulostaa jo vähän mahdollisemmalta, toki ilman nakkeja.

Palasina paistettua pakastekalaa tein usein koululaisena, ja sen reseptin aion ottaa uudelleen käyttöön.

Ja kaikki saa selityksenä. Joku vuosi sitten saimme lahjaksi itse pyydetyn mateen. Sain sen nyljetyksi, kiitos koulusivistyksen. Luulin tosin kunnian kuuluneen sisuuntumiselle. Koska kaikki esiäitini ovat saaneet mateelta nahan pois, oli se minultakin onnistuttava. Onnistui - olihan koulussa opetettu.

Vitosluokalle onkin käyty sieniä suolaamalla, mutta pian on palattu liharuokien ääreen: lanttusianlihalohkoa!

Kahvileivonnaiset ja jälkiruuat eivät ole siitään juuri muuttuneet. Mitä tahansa niistä voisin tehdä ja tarjota koska tahansa.

Karjalanpiirakoista tietysti puhumattakaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi