play

Kolumni: Älä osta liikaa, älä syö liikaa, älä heitä roskiin

Helena Tahvanainen

Äsken vietettiin Hävikkiviikkoa, jolloin muistutettiin, ettei ruokaa pidä ostaa liikaa eikä ottaa liikaa lautaselle. Samoja oppeja voi luonnollisesti soveltaa kaikkeen muuhunkin ostelemiseen ja kotiin haalimiseen.

Jäännöseriä verkossa myyvän Matsmart-yrityksen maajohtaja Michaela Böckelman muistutti Hävikkiviikon jälkimainingeissa, että parasta ympäristölle on, ettei tehdä lainkaan hävikkiä: kun siis kierrätetään tai ostetaan esimerkiksi hänen johtamaltaan yritykseltä jotain, mikä muuten joutuisi hävitettäväksi.

En paheksu yritysideaa, ehdottomasti päinvastoin.

Yrityksen sähköpostin mukaan Ruotsin ympäristövirasto on laskenut, että jopa 90 prosenttia tuotteen hiilidioksidipäästöistä pelastuu, kun tuote ei päädy hävikkiin. Tuntuu loogiselta: jos on tuotettu, kannattaa käyttää myös!

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Heittelemme rahaa hukkaan huolettomasti ostamalla ruokaa - ja muutakin - enemmän kuin edes pystymme käyttämään.

Usein siihen houkuttavat kolme kahden hinnalla -tyyppiset tarjoukset, usein kuitenkin vain ihan silkat mieliteot. Nälkäiselle kaupassa on mahdottomasti houkutuksia, jotka tuntuvat paitsi tarpeellisilta myös muuten ostamisen arvoisilta.

Punaisella laputtaminen on hieno keksintö - kaikkien kannalta. Se on myös opettanut, että parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä ja vielä huomennakin uskaltaa syödä.

Vaate- ja jääkaapissa, kuivakaapista puhumattakaan, tahtoo olla runsaasti hätävaraa. Jos kaikki ostetut vaatteet sopisivat päälle ja ruokatavarat säilyisivät syömäkelpoisina, meistä yksi jos toinen pärjäisi mainiosti yli pitkänkin kolmannen maailmansodan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ja siinäpä se: jos sopisivat päälle. Meistä suomalaisistakin reilusti yli puolet syö koko ajan enemmän kuin tarvitsee ja kuluttaa.

Moni syö nuukuuksissaan vielä vähän enemmän liikaa, jotta ruokaa ei tarvitsisi heittää pois.

Lautanen on syötävä tyhjäksi, jyskyttää alitajunnassa äidin opetus, ja siitä se on kätevästi laajentunut tarkoittamaan Syö kaikki, mitä olet lämmittänyt / keittänyt / ostanut kaappiin.

Eikä siinä vielä kaikki, vaan: Osta kaikki herkullinen, mihin rahat vähänkin riittävät! ja erityisesti Osta kaikki, mikä halvalta näyttää!.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hävikkiviikon jälkeen olen miettinyt: Onko liikaa ja turhaan syöty ruoka hävikkiä? Eikös se ole?

On se, ja vielä pahimman kautta. Parempi olisi kompostissa kuin omassa suussa, sillä kompostiruoka sentään saattaisi hyvinkin saada onnellisen lopun multana maan matosille. Sen sijaan liikaa syöty kertyy vyötärölle ja johtaa monenlaisiin vaivoihin.

Ei riitä, että ylensyönnistä tulee paha olo, mutta siitä koituu monenlaisia terveysongelmia, kalliita niin inhimillisesti kuin yhteiskunnallekin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi