play

Kolumni: Edessä on miljardien eurojen sote-ratkaisu

Merja Blomberg

Suomi ja Eurooppa on ollut matkalla ulos koronakriisistä, vaikkakin takapakkia on tullut ja pandemiaa ei ole vielä selätetty meillä eikä maailmalla. Edelleen tartunnan saa lähes 500 000 ihmistä päivässä.

Suomeen ei tullut pelättyä konkurssiaaltoa, ja olemme selvinneet koronakriisistä paremmin kuin moni muu maa. Jokainen meistä muistaa, miten monen yrityksen liiketoiminta pysähtyi, poikkeusolot iskeytyivät päälle, matkustaminen loppui, koulut siirtyivät koteihin ja harrastukset loppuivat.

Yrityksiä auttoivat turvaverkot sekä tukitoimet ja yrityksille jaettiinkin lähes 2,5 miljardia euroa tukea. Lisäksi yritykset ovat käyttäneet omia taseitaan ja kehittäneet uutta liiketoimintaa. Vaikkakin taloudesta kuuluu positiivisia uutisia, niin pitää muistaa, että on yrittäjiä, joiden arjessa korona tuntuu vieläkin.

Kukaan ei halua poikkeusoloja takaisin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koronapassi on auttanut monia suomalaisia yrityksiä pitämään ovensa auki niillä alueilla, joilla on rajoituksia käytössä. Tämä vähentää yritystukien tarvetta. Suomessa on korkea työttömyys, ja kuitenkin monen yrityksen kasvua hidastaa työvoimapula. Lisäksi huolestuttavaa on julkisen talouden velkaantuminen, jolle ei näy olevan loppua. Suomen velkasuhde heikkenee ja väestö vanhenee.

Käynnissä on valtava sote-uudistus, joka myös vahvistaa julkista sektoria entisestään. Hyvinvointialueilla voidaan tehdä muutoksia, jotka turvaavat palveluiden laatua ja tehoa palveluseteleiden ja monituottajamallin avulla. Toki tästä uudistuksesta on Pohjois-Karjalassa jo valtaosa tehty. Yrittäjyyden kannalta tulevilla aluevaaleilla on kuitenkin suuri merkitys.

Suomen Yrittäjien teettämän yrittäjägallupin mukaan 75 prosenttia yrittäjistä aikoo äänestää tulevissa aluevaaleissa.

Sote-sektorille käytetään Suomessa vuosittain noin 21 miljardia euroa, ja on tärkeää, miten nämä miljardit käytetään. Tämän ratkaisevat hyvinvointialueiden päättäjät. Pohjois-Karjalassa budjetti on yli 700 miljoonaa euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyvinvointialueista tulee merkittäviä ostopalveluiden hankkijoita. Ei pidä unohtaa, että julkinen sektori tarvitsee rinnalleen kumppania sote-palvelujen tuottamiseen. Tällöin kilpailun pitää olla reilua, kustannusten läpinäkyviä ja myös palvelusetelit on otettava laajemmin käyttöön.

Suomalaisista 63 prosenttia toivoo enemmän palveluseteleitä terveydenhuoltoon. Sosiaali- ja terveyspalveluja voidaan järjestää palveluseteleillä, ja tämä perustuu palvelusetelilakiin.

Näin toteutuu valinnanvapaus, ja kuntalainen saa itse päättää, kuka palvelun hänelle tuottaa. Ikävä kyllä palveluseteleiden käyttö on vielä vähäistä, mutta toivotaan tälle kasvua.

merja.blomberg@yrittajat.fi

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi