play

Kolumni: Eikö kokoomuksen kannattaisi edes vähän liehitellä persuja?

Pasi Koivumaa

Kokoomus vierastaa yhä perussuomalaisia mahdollisena tulevana hallituskumppaninaan. Tämä käy ilmi Uutissuomalaisen kokoomuksen puoluevaltuutetuille tekemästä kyselystä (Karjalainen, 30.8.).

Mieluisimmaksi hallituskumppanikseen perussuomalaiset valitsee vain 14 prosenttia kyselyyn vastanneista kokoomusvaltuutetuista, kun SDP:n nimeää tällaiseksi 41 prosenttia ja keskustan 38 prosenttia. Vihreät valahtaa tässä mielitiettykyselyssä viiteen prosenttiin ja vasemmistoliitto nollille.

Se, ettei ole juuri se mieluisin kumppani, ei tietystikään moniavioisuudessa tarkoita sitä, etteikö voisi kuulua usean puolison joukkoon. Käytännössä kokoomuksen karsas suhtautuminen perussuomalaisiin rajaa kuitenkin käytännössä pois äärivaihtoehdon nykyiselle keskustavasemmistohallitukselle.

Tämä vaihtoehto olisi kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan rakentuva konservatiivihallitus, joko keskustan kanssa tai ilman sitä RKP:n, kristillisdemokraattien ja mahdollisesti myös eduskunnassa säilyvän Liike Nytin kanssa.

Kokoomuksessa virisi taannoin keskustelu hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa aitona vaihtoehtona sinipunalle, mutta nyt tämä keskustelu kuulostaa puolueessa kokonaan vaimenneen. Puolueessa tunnutaan vannovan demariyhteistyön nimiin sekä uskovan, että SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin suhtautuu ensi vaalien jälkeen yhtä pragmaattisesti hallitusratkaisuun kuin tällä vaalikaudella esimerkiksi Suomen Nato-jäsenyyteen.

Varmaa tämä ei suinkaan ole. Aatteellisimpien perinnedemareiden ykkösvaihto on ilman muuta pitää sekä kokoomus että persut oppositiossa, ja Marinilla on tarve korjata imagoaan puolueensa sisällä takaisin vakavan vasemmalle porvarillisen seurapiiribilehilettämisensä ja joidenkin jopa varsin oikeistolaisina pidettävien linjaustensa jälkeen.

Kokoomuksen kannattaisikin edes vähän liehitellä perussuomalaisia, jotta SDP:n valtaisi edes pieni pelko näiden kahden yhteisistä aikeista.

Kokonaan toinen kysymys on se, haluaako perussuomalaiset aidosti lainkaan hallitukseen tinkimään ehdottomuudestaan ja kannatuksestaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi