play

Kolumni: Elävää musiikkia maaseudun nuortenkin kotikulmilla

Helena Tahvanainen

Meillä vanhemmilla ikäluokilla oli elämässä paljon puutteita nykymittareilla mitattuna, mutta yhtä meiltä ei puuttunut: huippuartistien keikkoja kotikulmilla.

Jos nykyisin haluaa nähdä ja kuulla Suomen suosituimpia artisteja, täytyy ostaa kallis lippu festareille tai konserttisaliin tai olla ravintolaikäinen. Joskus jotkut suosituimmistakin laulajista käyvät kiertueillaan Joensuussa, mutta useimpien perässä on lähdettävä Helsinkiin tai Tampereelle.

Pääsylippu, junalippu, hotellimajoitus, siinä yhdistelmä, johon harvalla, varsinkaan nuorella, on varaa.

Ennen ei toki käyty keikalla vaan tansseissa, mutta sama asia samassa paketissakin, eri nimellä vain.

Eikä näitä huippuhetkiä tarvinnut edes odotella kauan. Joka viikonloppu jossain Pohjois-Karjalankin kulmalla oli esiintymässä joku maan suosituimmista bändeistä tai laulajista. Ja se on totta, vaikkeivät nuoremmat ehkä usko.

Jossain oli varmasti jotain vetävää, jos omalla suosikkilavalla oli Topi Palviainen tai Eero Aven. Jälkikäteen – sanaristikoista varsinkin mutta muutenkin – olen saanut tietää, että oli Avenkin suosittu.

Tanssilavojen kulta-aikaa en edes elänyt, vaan omaa tanssiaikaani oli 70-luku. Vielä silloinkin oli varaa valita. Suurimpia ja suosituimpia paikkoja olivat kesäisin Liperin lava ja Kiteen Kasino. Talvella käytiin Törmällä, Kiteen Huvikeskuksessa ja Rääkkylän Niemisellä. Ilomantsissa oli Ruhkaranta ja talvella Kuplahalli.

Takuulla paikkoja oli muitakin, vielä toiminnassa pieniäkin lavoja, kuten Onkamon lava.

Tanssilavakulttuurilla ymmärretään nykyisin vanhaa tanssimusiikkia, jonka tahdissa vanhat ihmiset pyörähtelevät valssia ja tangoa. Hammaslahden Lemmenlava oli erikoistunut siihen jo 70-luvulla. Kaveriporukkani vältti siellä käymistä, ettei maine mennyt.

Mutta Hurriganesista Hulluunjussiin, Danny-Show’sta Kirkaan ja kaikkea niiden väliltä ja sivusta tuli nähtyä. Vitosen maksoi pääsylippu, kunnes se nousi järkyttävästi kolmella markalla.

Ja Kiteelle kulki Joensuusta tanssibussi, suosituimpien esiintyjien iltoina kaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi