play

Kolumni: Ennen kaljumuotia ja ananastukkaa oli kestokiharat

Jouko Kempas

Kyllä sen voi jo kertoa. Minullakin oli 1970-luvulla mini vogue. Voi kertoa, kun alkuvuodesta lehdessä oli juttua, että mini vogue on taas muodissa.

Nyt eletään loppuvuotta, ja muoti voi olla taas jotakin ihan muuta. No, ainakin 70-luvulla mies oli muodissa mukana. Pekka Vennamollakin oli mini vogue. Sen ansiosta tai siitä huolimatta hänestä tuli ministeri.

Minulla on ollut nuoresta asti vahva, paksu ja tikkusuora tukka. Rippikoulun aikaan tukkaa oli olkapäälle asti. Sittemmin alkoi vakityö, ja piti niissä oloissa niinä aikoina ymmärtää, että poninhäntämiehet ovat erikseen ja muissa hommissa.

Sivuseikka, ehdottiko parturi mini vogueta vai olinko itse aloitteellinen. Totta kai nuori mies halusi olla edukseen. Tukka hyvin, kaikki hyvin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikä ihmeen mini vogue? nykynuoriso kysyy. Sitä sanottiin myös miesten permanentiksi. Tosin miehet eivät ääneen sillä nimellä sanoneet. Permanentti oli naisten juttu, ei tolkun tosimiesten.

Miehet puhuivat mieluummin mini voguesta tai pehmennyksestä. Pehmennys oli loivempi ja lievempi versio permanentista, jolla tehtiin suorista hiuksista käkkäräpää. Pehmennyksellä saatiin hiuksiin laineita.

Parturit ja kampaajat puhuivat myös hiusten rakennemuokkauksesta tai tyvikohotuksesta. Kaikki nuo uudet termit kuulostavat hienommalta kuin permanentti, joka tarkoittaa pysyvää - siis päässä pysyviä kiharoita.

Pysyvät kiharat tehtiin rikkomalla hiusten rakennetta kemikaaleilla. Sitten hiukset kiedotaan papiljotteihin. Sitten taas kemikaaleja, jotta kiharat kiinnittyvät muotoonsa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Papiljottivaihe ja pitkä istuminen hiustenkuivaaja päässä nolostutti etenkin aikuisia miehiä. Useat eivät halunneet tulla muiden näkemäksi istumassa papiljotit päässään. Miehet pyysivätkin paikkaa kaukana parturin näyteikkunasta.

Mutta mies tekee, mitä miehen on tehtävä.

Mini voguen kemikaalit olivat vahvoja myrkkyjä. Päänahka oli herkkä monta päivää käsittelyn jälkeen. Kemikaaleissa oli myös vahva haju, joka tuntui omaankin nenään kauan ja haaleni vasta useamman pesukerran jälkeen.

Operaatio mini vogue kesti kauan. Miten sitä jaksoikaan istua parturissa tuntitolkulla?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Normaaliin miesparturointitaksaan nähden mini vogue oli kallis - tai arvokas. Monta tuntia parturityötä ja kemikaaleja, kyllä niille hintaa tulee.

Kun vihdoin hiukset on kuivattu ja papiljotit poistettu, tulee se yllätys. Hiukset ovat käkkärällä, ja ne harjataan ja föönataan muotoonsa. Se sujui helposti, joten kyllä kannatti.

Ensimmäiset pesukerrat kotona olivat vielä suurempia yllätyksiä. Pää oli yhtä sähärää käkkärää, mutta hiusharja riitti muotoiluun.

Kaikilla ei ollut varaa mini vogueen eikä föönin hankintaan. Mutta mies tekee, mitä miehen on tehtävä. Ennen tansseihin lähtöä syrjäkylällä asunut nuori mies pisti papiljotit pitkään tukkaansa, jotta saa niihin kiharat. Kun fööniä ei ollut, hän ajeli mopolla kylänraittia papiljotit päässään niin kauan, että hiukset kuivuivat kiharalle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi