play

Kolumni: Ensiharvennukset huutavat tekijöitä, mutta puu ei muka uusiudu

Helena Tahvanainen

Pitäkää tunkkinne, minä en enää välitä. Tämä oli ensimmäinen, spontaani ajatukseni, kun viime viikolla luin, ettei puu ole uusiutuva luonnonvara.

EU-parlamentin ympäristövaliokunta paalutti, että uusiutuvaa energiaa olisivat vain metsäteollisuuden sivuvirrat, kuten mustalipeä, puru ja kuori. Hakkuutähteet, oksat, harvennusranka eivät olisi uusiutuvia.

Jos ympäristövaliokunnan kanta menisi läpi, merkittävä osa EU:ssa käytettävästä uusiutuvasta energiasta ei olisikaan enää uusiutuvaa - ei, vaikka todistettavasti niin on.

Joskus, yhä useammin nykyään, ihmetyttää, mihin varsin isolta osalta ihmisistä on kadonnut päästä niin järki kuin silmätkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tässä lienee yhteyttä siihen käsitykseen, että avohakkuun paikalle jää ikiajoiksi rujo aukko, jossa ei ikinä kasva mitään. Mutta kas, käypä katsomassa sitä muutaman vuoden kuluttua, tai ehkä lasten tai lastenlasten kanssa. Hehän sanovat, että mikä ihana metsä, sitä ei saa ikinä kaataa, koska muuten siinä ei ikinä kasva mitään.

Ympäristövaliokunnan kanta pyyhkäisisi Euroopan bioenergiapaletista kymmeniä prosentteja. Suomessa juuri näillä ei-uusiutuvilla biojakeilla tuotetaan energiaa kahden Loviisan ydinvoimalan verran.

Eipähän tässä mitään, jos tällaiset asiat voitaisiin entiseen tapaan siirtää itärajan yli. Turvetta ja haketta saatiin sieltä uusiutuvasti, vaikka Suomessa kuinka kiellettiin. Halpaakin se oli, koska Venäjällä tuottamisen tavat ja ympäristövaikutukset eivät ole niin nokon nuukaa.

Sekin helpottaisi tämmöisten päättömien päätösten tekemistä, jos Venäjältä tulisi vanhaan malliin sähköä, kaasua ja öljyä. Vaan ei tule, eikä pidä tulla. Jotain tolkkua siis, pyydän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt on vallalla iso usko, että europarlamentilla ja komissiolla on jalat maassa ja ympäristövaliokunnan kanta jää ympäristövaliokunnan kannaksi. Se eteen on kuitenkin tehtävä jokaikisen vaikuttajan työtä.

Ihan ilman metsäenergian torppaamista moni joutuu kaivamaan esiin ensi talvena sekä villatakin että yöpuvun. Etelä-Euroopassa energia on ollut ennenkin niin kallista, ettei termostaattia ole väännetty isommalle. Siellä taitaa tulla tosi kylmä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi