play

Kolumni: Ensimmäinen lento ulkomaille kahteen ja puoleen vuoteen

Jouko Kempas

Ensimmäinen lento ulkomaille kahteen ja puoleen vuoteen. Määräykset ja kiellot ovat ennallaan, ehkä jopa tiukentuneet. Turvatarkastuksessa ilmeet ovat tuimat.

Rokotustodistus on viisasta olla puhelimessa, sähköpostissa ja paperilla. Samoin kohdemaan vaatima atk-todistus terveydestä ja sen merkiksi saatuna hässäkkäkuva, jota sanotaan qr-koodiksi.

Koneeseen pääsyn turvatarkastuksessa ei ymmärrä vieläkään kaikkea. Vyö pitää ottaa pois, vaikka housut putoavat nilkkaan. Kameraa ei saa pitää repussa villasukan suojassa, vaan se pitää ottaa esille. Puhelin täytyy ottaa näkyville hupparin taskusta ja kello pois ranteesta. Jos 120 millilitran pullossa on nestettä 20 milliä, sitä ei saada viedä koneeseen, koska pullo ei saa olla 100 milliä suurempi.

Kyllä tuollaisessa ohjeistuksessa tulee turvallinen olo. Varsinkin kun vielä lentokoneessa henkilökunta kärkkäästi ohjeistaa, että maskilla on peitettävä koko ajan sekä suu että nenä. Sentään syödä ja juoda saa ilman maskia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kanarialla kaikki näyttää olevan ennallaan, ja ei ole. Liikenne moottoritiellä on samaa hullua kaahaamista kuin ennenkin. Nopeusrajoitukset otetaan suosituksina, olipa kyseessä yksityisauto, taksi tai matkustajia kuljettava linja-auto. Bensa näkyy maksavan luokkaa 1,40 euroa per litra.

Tuulivoiman käyttöä on lisätty. Mersunmerkki-puistoja on pystytetty lisää moottoritien varteen ja jopa parkkipaikkojen reunamille. Ilmeisesti niistä ei ole vaaraa sikäläisille linnuille ja lepakoille niin kuin Suomessa on epäilty.

Las Palmasissa Canteras-ranta on tuttu aiemmilta matkoilta. Tunne on sama kuin muistikuvissa. Parvekkeelle meri näkyy, kuuluu ja tuoksuu. Rannan julkisivun ilme on niin ruma, että se näyttää jopa kauniilta. Uutta ei saa rantavyöhykkeelle rakentaa, vanhaa korjataan ja uudistetaan kyllä koko ajan.

Joka päivä ja yö meri puskee rantaan levää. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Joka aamuyö levät siivotaan pois, samoin lakaistaan muutaman kilometrin pituinen rannan kävelykatu. Töissä on enemmän ihmisiä kuin konevoimaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikille ei riitä töitä. Nuorisotyöttömyys on noussut 40 prosenttiin. Ilmanko näkyy paljon nuoria joutilaita surffaajia. Melontaa, suppausta ja vesileikkejä opetetaan rannalla pienillekin koululaisille.

Maskipakko poistuu Kanarialla tällä viikolla. Siellä se oli pakko, ei suositus kuten Suomessa. Tosin paikalliset näyttivät suhtautuvan pakkoon samanlaisella tyyneydellä kuin suomalaiset suosituksiin.

Turisteille oltiin tiukempia. Joissakin kaupoissa oli aseistettu vartija ovella vahtimassa, jotta tulijalla on maski naamalla, kädet desinfioidaan tullessa, eikä sisään tule liikaa väkeä. Eräässä pienessä liikkeessä oli ovella kyltti, että sisälle pääsee kerralla vain neljä henkeä. Muut jonottakoot ovella.

Kosketustartuntoja yritettiin välttää muutenkin. Itsepalvelukaupassa ei turisti saanut itse punnita hedelmiä. Paikalliset saivat. Turistin piti odottaa henkilökuntaa punnitsemaan. Kaupan virka-asuinen haki vielä alemman apulaisen tekemään punnituksen. Hyvä, kun kauppa työllistää apulaisiakin. Toisin on Suomessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käteisen rahan koskettelua on pyritty vähentämään pöpöjen leviämisen pelossa. Maksukorttia suositaan maksuvälineeksi miltei kaikkialla. Kahvilassa ja jopa kauppahallissa oli uusi automaattikone käteisen rahan käsittelyn välttämiseksi. Maksuseteli pantiin koneeseen, joka suolsi ulos palautusrahat: setelit toiseen ja kolikot toiseen lokeroon. Todennäköisesti tuollaiset ihmekoneet ovat pian Suomessakin.

Ravintoloissa ja kahviloissa tilaukset on yleisesti siirretty hoidettavaksi kännykällä netistä. Tarjoilijoilla ei ole kynää ja paperia vaan älypuhelin. Joissakin paikoissa ruokalistakin on vain netissä ja saatavilla qr-koodin kautta. Jos ei ole qr-koodia, niin se on sitten adios ja gracias.

Aiemmilta matkoilta tuttu ravintoloitsija kertoi, että kyllä oli kauheaa, kun korona alkoi reilut kaksi vuotta sitten. Turistit kaikkosivat heti ja paikalliset alkuasukkaat välttelivät ravintoloita ja kahviloita. Poliisi ärhenteli ja valvoi tiukasti kieltojen noudattamista.

Sittemmin kieltoja höllennettiin, kuten Suomessakin. Kaikki eivät kuitenkaan toipuneet koskaan. Jotkut ruokapaikat on suljettu pysyvästi, toiset ovat vähentäneet aukiolopäiviä muutamaan viikossa. Edelleen turisteja on vähemmän kuin ennen koronaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi