play

Kolumni: Etätyö on myös syönyt pikkulasten vanhempien oikeuksia

Helena Tahvanainen

Näin Viattomien lasten päivän alla voi miettiä hiukan myös viattomia vanhempia, joiden elämän etätyö on mullistanut.

Enimmäkseen mullistus on ollut hyvään suuntaan. Aamuhässäkät ovat pienempiä, kun matkaan tarvitsee sonnistaa vain koululaiset, ei itseä. Työmatka heipoilta eteisestä työpisteelle mitataan askelissa.

Toimistotyöläinen heittää pyykit koneeseen aamupäivän kahvipaussin yhteydessä ja panee ne kuivumaan lounastauolla. Lasten tullessa koulusta joku on kotona, ja lapset ovat jo oppineet, mitä tarkoittaa Teams ja Zoom: pitää olla hiljaa.

Mutta jos välttämätöntä asiaa on, kukaan ei palaverissa hätkähdä taustalta kuuluvia puheenvuoroja, kuten miksei meillä ole jogurttia. Yhden jos toisen etäyhteyden päässä eletään aitoa elämää työelämän ohessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mutta on etätyö tuonut työelämään myös jotain hyvin huonoa. Se on syönyt tärkeitä, vakiintuneita pienten lasten vanhempien oikeuksia, joista epäilemättä on neuvoteltu tiukasti ja ehkä vaihdettu niihin palkankorotuksiakin yön pitkinä tunteina. Vanhempi voi jäädä hoitamaan kotiin sairasta lasta. Siihen on totuttu työpaikoilla - toki joskus toki vähän salaa karsaasti katsoen. No toki! (Taasko?)

Etätyö tarkoittaa sitä, että vaikka lapsi on sairas, kynnys jäädä hoitamaan häntä on usein vuoren korkuinen.

Otetaanpa buranaa, sillä äidin on ihan pakko...

Tämä palaveri on kyllä pakko hoitaa!

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nythän se nukahti, pitää tehdä pari tuntia töitä!

Ei kai sinulla nyt noin vaikea voi olla, että pitää ihan uikuttaa. Katso sitä tablettia, iskälle tulee tärkeä puhelu!

Otetaanpa buranaa, äidin on ihan pakko...

Tätä kaikkea vaatii omalla olkapäällä istuva hirmuhallitsija, mutta sitä odottaa myös moni työyhteisö, pomokin. Ei ääneen lausuen, mutta siinä loppuhuokaisussa, joka jää ikään kuin soimaan puhelun lopuksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kierroksia uuteen sairastamisen normaaliin lisää useampi sairas lapsi kerralla ja päälle vielä oma flunssa. Eikä siihen tarvita sairaita lapsiakaan, vaan sairaspäivän pilkkoutuminen kyllä minun tämä on ihan pakko -tuokioihin on kuluttavaa henkisesti eikä ainakaan nopeuta paranemista fyysisestikään.

Miten pienemmin kipeänä ilkeää sairastaa, kun työpaikankin voi rakentaa sänkyyn? Palaverissa voi olla neljänkin täkin alla, kun vain muistaa sammuttaa kameran.

Samoin on vaikuttanut mahdollisuus jäädä sairastamaan omalla ilmoituksella. Siunattu uudistus sekin! Ei ollut herkkua lähteä jonottamaan sairaslappua mahatautisena tai räkä valuen.

Uudistus ei lisännytkään sairauspoissaoloja vaan päinvastoin. Terkkarissa kirjoitettiin vakiosti 3-4 sairauspäivää. Useimmat sairastivat koko ajan.

Mutta kun ollaan oman ilmoituksen varassa, jo ensimmäisenä sairauspäivänä pyörii koko ajan mielessä, että kyllä tässä jo huomenna varmasti kykenee... Sairastamisen rauha on poissa. Etätyössä taudin loppuun sairastaminen ja terveen kirjoihin palaaminen on entistäkin vaikeampaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi