play

Kolumni: Ihminen hyvä, älä sinä hermostu, ihmettele vaan

Jouko Kempas

Kesälomalla sen hoksasin. Ihmettely on tärkeä elämäntaito.

Se jäi mieleen Mikko Kuustosen elämänkertakirjasta. Kuustonen sanoo, että ilman ihmettelyä ei ole juuri mitään. Asiat jäävät ihmiseltä kesken mutta ihmettely ei. Ihmettely on ääretöntä liikettä, eikä valmista tule. Suurinta on kyky ihmetellä. Silloin tietää olevansa elossa.

Kuustosen ajatuksia makustellessa tuli yöllä mieleen laulu. Matti Jurva lauloi kauan sitten, että ihminen, älä sinä hermostu, ihmettele vaan, ota sinä vastaan kiitellen, mitä ylhäältä annetaan.

Heinäkuussa Suomessa ihmeteltiin mursua. Itsekin ihmettelin monena iltana mökillä. Laiturin päässä heittelin virvelillä viehettä veteen. Yhtäkkiä joku valtava mörkö haukkasi, puraisi ja karkasi. Mursu! Ei sittenkään, vaan hauki. Mutta olisi voinut olla mursukin. Ei niitä tosin ole mökkivesillä ennen nähty mutta ei oltu Haminassakaan ennen kuin ensimmäinen rantautui.

Seuraavana iltana sattui silmään uimari. Suuri pää ja valtavat hartiat halkovat veden pintaa niin, että vana jää taakse. Mursuko? Ei, kyllä se oli vaan naapurimökin mies iltauinnilla.

Haminan mursua pidettiin ensin miehenä. Siihen viittasi käytös. Riehuu rannalla, sammuu veneen alle ja rauhoittuu vasta, kun paikalle on saatu virkavaltaa. Palokunta teki sen mitä palokunta parhaiten osaa: ruiskutti vettä sammuneen niskaan.

Miehenä mursua pidettiin myös siksi, kun se haisee ja kuorsaa kuin äijämies. Tosin myöhemmin mursu paljastui naaraspuoliseksi, oli ehkä miesoletettu nainen. Kyllä kai naisetkin sitten kuorsaavat.

Mursua juhlittiin viime viikonloppuna Kotkan meripäivillä. Mursulle tehtiin oma laulu ja muistolaatta. Pian saataneen mursuviinaa tai ainakin kaljaa. Mursupuistoa ei ole vielä perustettu minnekään. Olisiko siitä matkailuvaltiksi Pieliselle asti? Mitä siitä, että mursu ei koskaan ehtinyt tänne. Mutta olisi voinut tulla. Jos mursu selvisi maailman meriltä ja Tanskan salmista, niin kyllä Saimaan kanava olisi ollut enää pala kakkua. Täällä mursua olisi pidetty hyvänä ja syötetty ähkyyn kuin Sami Kuronen aiemmin kesällä.

Mies näkee peilissä ikuisen ihmettelijän, nainen vain omituisen höpöttäjän.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi