play

Kolumni: Ihmiskokeen karikoita kotitalousjätettä lajiteltaessa

Jukka Laurimo

Polkupyörän sarvessa roikkuu muovipussi. Mutta ei siinä ole mallasta vaan muoviroskaa, joka tarvitsee kierrätysallasta.

Riimittely ei auta, sillä oikean paikan löytäminen jätteille Joensuussa ei ole yksinkertaista. Muoville on kolme ekopistettä: yksi Niinivaaralla, kaksi automarkettien pihoilla.

Ne on sijoiteltu sinne, missä ihmisten arvellaan liikkuvan, eikä sinne, missä ihmiset asuvat. Ekopisteet ovat muutenkin kuin lumihiutaleet, sillä kahta samanlaista ei löydy.

Mihinkään näistä kolmesta kohteesta ei ole nyt asiaa, ja vielä vähemmän yhden roskapussin takia, joten se saa ilmaisen kiertoajelun kantakaupungissa.

Jossakin muussa maassa sanottaisiin, että kun jätehuollosta kerran pitää maksaa, niin lajitelkaa sitten itse, mutta ei meillä.

Roskien ulkoiluttamisen takana on se, että olen tänä kesänä tehnyt ihmiskoetta, jossa tavoitteena on nostaa kotitalousjätteen kierrätysprosentti mahdollisimman suureksi. Aika hyvin on tähän saakka sujunut, sillä poltettavan jätteen astia on pysynyt likimain tyhjänä. Toisin oli viime kesänä, kun oli vielä vaipparallia.

Hyvä uutinen on, että kierrätysaste on noussut yli 90 prosenttiin. Aika paljon se on vaatinut asioiden tarkistamista netistä, josta olen oppinut muun muassa sen, että lääkkeiden läpipainopakkaukset voi laittaa kierrätysmuovin sekaan.

Huono uutinen on se, että aika iso osa tavarasta on yhä keittiön nurkissa. Eli logistiikka tökkii. Suurin syy siihen on se, että Siilaisen alueella on ekopisteiden musta aukko. Siksi on kuin juhlapäivä, kun pakkauspahvit, jogurttitölkit ja pienmetallit saa pois jaloista.

Kotitalousjätteiden kierrätys on keskivertoihmiselle hankalaa. Siitä kertoo sekin, että lajittelussa ratkotaan jopa Suomen mestaruuksia. Kilpailu on toki leikkimielinen, mutta joka tapauksessa se vaatii aivan liikaa nippelitietoa.

Tulostenkin perusteella homma toimii vain puoliksi. Yhdyskuntajätteiden kierrätysaste oli Suomessa 43 prosenttia vuonna 2020. Nyt uusi jätelaki pyrkii saamaan sen 65 prosenttiin kolmessa vuodessa.

Se kuulostaa aika vaatimattomalta tavoitteelta. Mutta nähtäväksi jää, miten siihenkään päästään.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi