play

Kolumni: Investointi liikenteeseen on ilmastoteko

Markus Hirvonen

Pohjois-Karjalan pitkät etäisyydet ovat olosuhde, jonka vuoksi liikenteen merkitys on meille keskeistä. Siksi meidän toiminnassa liikenne-edunvalvonta on yksi keskeisimpiä tehtäviä.

Juuri nyt kesälomien alla on tullut lausuttavaksi väyläviraston investointiohjelma, jonka sisältö näyttää Pohjois-Karjalan kannalta erinomaiselta. Eikä pelkästään investointien suhteen, vaan ohjelma on selkeä tulevaisuuspaketti.

Ohjelmassa otetaan huomioon saavutettavuuden lisäksi ilmastonmuutos, jota pyritään hillitsemään vähäpäästöisten liikennemuotojen kehittämisellä. Näin ollen rata- ja vesiväylähankkeet ovat saamassa merkittävästi rahoitusta.

Investointiohjelma luo Pohjois-Karjalalle edellytyksiä menestyä.

Vesiväylähankkeet parantavat kuljetusten kustannustehokkuutta, ratahankkeet satama- ja Venäjän yhteyksiä, tiehankkeet elinkeinoelämän ja matkailun saavutettavuutta.

Lentoliikennettä ei tässä investointiohjelmassa käsitellä, mutta Joensuun lentokentän kiitoradan investointi on käynnissä ja lennot jatkuvat heti remontin jälkeen. Lentokentän investointi kertoo, että maakuntakentän tulevaisuuteen uskotaan.

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on merkittävä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa, sillä Suomessa liikenne muodostaa noin viidenneksen päästöistä. Rata- ja vesiväylähankkeet ovat keskeisiä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Etelä-Karjalan liiton selvityksen mukaan Saimaan aluskuljetuksen hiilidioksidipäästöt ovat alle puolet maakuljetusketjun vastaavista. Saimaan syväväylien parantaminen lisännee tavarankuljetusta vesiteitse kustannustehokkuudenkin vuoksi.

Imatra–Joensuu-ratavälillä lyhennetään henkilöliikenteen matka-aikoja ja siten junamatkustamisen kiinnostusta lisätään panostamalla hankkeeseen 30 miljoonaa euroa.

Maantiet ovat edelleen liikenteen selkäranka maakunnassa. Jo aikaisemmin täällä on tehty isoja tiehankkeita ja saatu monia teitä paremman kunnossapitoluokituksen piiriin.

Nyt ykköskoriin on laitettu 20 miljoonan panostuksella valtatie 9:n parantaminen Ylämyllyn kohdalla.

Teiden parannuksella on iso merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassakin, sillä päällysteiden epätasaisuus voi nostaa polttoaineen kulutusta 10 prosenttia, ja raskaassa liikenteessä vielä enemmän. Kokonaisuutena teiden kunnon parantaminen vähentää liikenteen päästöjä 5 prosenttia.

Liikenteen edunvalvonnassa on työtä valtavasti, ja ottaisimme ilomielin rahaa satoihin investointeihin tänne Pohjois-Karjalaan. Isossa kuvassa iloitsen siitä, että meille tärkeät kohteet ovat etenemässä ja Suomi on panostamassa vähäpäästöiseen liikenteeseen.

Elinympäristön pelastaminen on kaikkien etu.

markus.hirvonen@pohjois-karjala.fi

Kirjoittaja on maakuntajohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi