play

Kolumni: Isot kirjaimet ja välimerkit mahtuvat myös kännykän viesteihin

Jentta Ilanmaa

Tatul

– Ilmeisesti tarkoitat, että olet Tatun luona. Ja satuit vaan tällä kertaa unohtamaan pisteen.

Ymmärrän kyllä, miksi nyt jo aikuinen poika ärsyyntyi välillä äidiltään Whatsapp-viesteihinsä saamiinsa vastauksiin.

Mutta ärsyyntynyt oli äitikin. Jos ihminen osaa kirjoittaa kunnollista suomen kieltä, niin miksi ei tee niin. Akuutin ärtymyksen taustalla piili myös todellinen huoli siitä, että kännykkäviestiminen jää muksulla päälle ja tekee oikeakielisestä kirjoittamisesta aikuisiällä hankalaa.

Eikä ollut turha huoli. Keskiviikkona Karjalainen kertoi tutkimustuloksesta, jonka mukaan yhdeksäsluokkalaisten englannin kielen taidot vastaavat hämmästyttävästi ainoastaan kouluarvosanaa 7. Sikäli omituista, koska nykylapsista suurin osa pelaa, kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti, englannin kielen kanssa alaluokilta lähtien enemmän kuin pääosin suomenkielisissä työtehtävissä olevat vanhempansa.

Tutkimuksen mukaan oppilaat pärjäsivätkin ihan hyvin luetun ja kuullun ymmärtämisessä. Heikoimmat tulokset tulivat kirjoitustehtävissä.

Kun äidinkielen kirjoitustaito rapautuu, sen seuraukset ulottuvat huomattavasti pitemmälle kuin torsoista kännykkäviesteistä ärsyyntyneisiin äiteihin.

Kännykkä ja lyhyeen ja kertakäyttöiseen viestintään tarkoitetut sovellukset ovat ilman muuta vaikuttaneet kirjoitustaidon huonontumiseen.

Vähintään yhtä suuri merkitys on sillä, että lukeminen on vähentynyt. Tai muuttunut. Pitkäkestoista keskittymistä vaativan kirjan lukeminen on vaihtunut näytöltä pompsahtelevien otsikoiden ja lyhyiden juttujen vilkuiluun. Mitä lukee, sitä kirjoittaa.

Lukeminen ja kirjoittaminen ovat olleet suomalaisten arvostamia kansalaistaitoja. Maailman muuttuessa myös tarpeet osaamiselle muuttuvat. Kuka tietää vaikka näin käy lukemiselle ja kirjoittamiselle.

Siitäkin huolimatta... Huomisesta ei tiedä, mutta toistaiseksi työnantajat tuskin palkkaavat työnhakijaa, jonka työhakemus on kirjoitettu ilman isoja kirjaimia ja välimerkkejä. Eikä siihen kuolisi vaikka niitä käyttäisi ihan tavallisessa arjessakin.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi