play

Kolumni: Jaettu onni on paras onni ja jaettu lehti paras lehti, te sanoitte ja me uskomme

Pasi Koivumaa

Jaettu onni on paras onni. Tämä viisaus näyttää pätevän vahvasti myös painetun Karjalaisen lukemiseen.

Kokeilimme ulkoasu-uudistuksen yhteydessä, voisiko rakenteeltaan yksiselkäisen lehden myös nitoa yhdeksi. Voihan sen tehdä, mutta ei ilman suuren joukon vastalausetta. Lähes puolessa saamissamme palautteissa protestoitiin tätä asiaa.

Useissa palautteissa kerrottiin, kuinka tärkeä on joka-aamuinen hetki pariskunnalle istua yhdessä pöydän ääreen, jakaa lehti ja lukea sitä rauhassa mutta myös samalla keskustella lehden sisällöstä. Joistakin tämän hetken idyllisyyttä kuvaavista viesteistä tuli sellainen kuva, että vakiintuneet elämänkumppanit eivät tämän yhteisen lukuhetken jälkeen koko loppupäivän aikana välttämättä enää montaa sanaa vaihda.

Saattoihan sen yhdeksi niitatun lehdenkin jakaa avaamalla niitit, ja osa jakoi sen saksilla leikatenkin. Selväksi kuitenkin tuli, että lehti olisi hyvä olla jo valmiiksi kahdessa osassa.

Viime viikon lopulla kokeilimme vielä kokonaan nitomatonta irtolehtiversiota Karjalaisesta. Siitä tuli huomattavan paljon vähemmän kielteistä palautetta kuin yhdeksi niitatusta lehdestä, ja osa myös piti siitä.

Saimme kuitenkin huomattavan määrän palautetta siitä, ettei liioin tästä käsiin hajoavasta lehdestäkään pidetä. Nitomaton lehtihän ei pysy täydellisesti koossa, jos sitä ei lue pöydälle asetettuna. Koskettava palaute tuli yhdeltä tilaajaltamme, joka kertoi tämän kokeilun ajan ensin ompelevansa lehden kokoon, ennen kuin aloittaa sen lukemisen joko keinutuolissa tai sängyssä loikoillen. Hänelle olisi sopinut hyvin yhdeksi niitattu lehti, koska hänellä ei ollut tarvetta jakaa lehteä kenenkään muun kanssa.

Tiistaista alkaen painettu lehti on nidottu kahteen osaan. Sen voi jakaa helposti kahdelle samaan aikaan lehteä halajavalle lukijalle, ja nämä osat pysyvät niitattuina myös koossa, vaikka niitä käsissä kannatellen lukisi. Tämän painoteknisen ratkaisun PunaMusta-painomme kykenee tekemään Karjalaisen kokoiselle lehdelle, vaikka lehti olisi rakenteeltaan yksiselkäinen.

Kiitos saamastamme palautteesta, jonka perusteella teemme ja olemme jo osin tehneetkin myös muita viilauksia lehden uuteen ulkoasuun.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi