play

Kolumni: Jokisipilä uhriutuu itse kuten ymmärtämänsä uhriutujat

Pasi Koivumaa

Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä julkaisi torstaina kirjan Perussuomalaiset Halla-ahon ja Purran linjalla, jossa hän kritisoi voimakkaasti median ja tutkijoiden suhtautumista perussuomalaisiin.

Jokisipilän mielestä perussuomalaisiin suhtaudutaan selvästi kriittisemmin kuin muihin puolueisiin, eikä ainoastaan kriittisemmin vaan muista puolueista poiketen kuin vastustajana, jota leimataan, josta varoitetaan ja johon kohdistuvat syytökset ovat kohtuuttomia.

Kirjansa julkistamistilaisuudessa Jokisipilä kertoi pelkäävänsä leimautumistaan persujen äänitorveksi. Hän sanoi miettineensä siksi pitkään, uskaltaako edes kirjoittaa kirjaa perussuomalaisista.

Jokisipilän uhriutuminen tällä tavoin jo ennakkoon noudattaa samaa kaavaa ja käytöstä, jota perussuomalaisissa on noudatettu ja jota Jokisipilä näyttää nyt tutkijalle kummallisen kritiikittömästi ymmärtävän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tätä uhriutumista harrastetaan toki aivan jokaisessa puolueessa, mutta Jussi Halla-ahon johdolla perussuomalaisissa se on ollut alituista. Se on ollut toki myös ymmärrettävää, useasta syystä. Ensinnäkin perussuomalaisissa on päässyt nopeasti vaikuttajapaikoille ihmisiä, joiden kokemus poliittisesta päätöksenteosta sekä median ja tutkijoiden kriittisestä roolista siinä on vähäinen

Uudeksi koettuun liikkeeseen mukaantuloon on liittynyt lähes uskonnolliseen herätykseen verrattavaa voimakasta tunnetta, minkä vuoksi kaikki kriittinen keskustelu on mennyt suoraan tunteisiin.

Tämä uhriutuminen on ollut myös puoluejohdolta laskelmoitua. Hajanaista ja monissa eri asioissa jakautuvaa, myös keskinäiseen riitelyyn altista joukkoa on yhdistänyt se, että sille on osoitettu yhteisiä ulkopuolisia vihollisia. Sitä taas on ollut mahdotonta hyväksyä, että se on tarkoittanut myös maalittamista ja niin median, tutkijoiden kuin virkamiestenkin joutumista uhkailujen kohteiksi - minkä takia perussuomalaiset on saanut takaisin sitä, mitä se on tilannutkin.

Edellytykset tervehdyttää perussuomalaisten vaikeaa mediasuhdetta ovat nyt parantuneet, kun perussuomalaisten puheenjohtaja on vaihtunut Riikka Purraan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Purralla ei ole rasitteenaan samanlaista, tuomionkin tuottanutta kiihkoiluhistoriaa kuin Halla-aholla eikä tarvetta uhitella tästä asiasta muistuttavalle medialle, ja hänen puolisonsakin sattuu olemaan toimittaja. Purra totesikin puheenjohtajaksi valintansa yhteydessä, että hän ei halua yleistää toimittajiin kohdistuvia arvioita.

Jotta perussuomalaiset voisivat välttyä sekä heidän itsensä että nyt myös Jokisipilän mielestä heihin kohdistuvalta kohtuuttomalta suhtautumiselta, heidän itsensä pitäisi ensin löytää kohtuus: kohtuus muiden tuomitsemisessa sekä instituutioiden kyseenalaistamisessa.

Esimerkiksi persujen toistuva uhittelu oikeuslaitoksen tuomioille sananvapausasioissa edustaa kansalaistottelemattomuudessaan aivan samaa kuin elokapinalaisten istuminen Mannerheimintiellä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi