play

Kolumni: Jonkun pitäisi kiireellä painaa paniikkinappulaa

Sirpa Suomalainen

Kävin asioimassa omassa pankissani, siinä, jonka asiakkaat aikoinaan perustivat, jotta voisivat viedä säästöjään pankkiin ja josta saisi tarpeen tullen lainaa. Tämä nykyisin maakunnallinen pankki pitää paikallista konttoriaan auki 2,5 tuntia viikossa.

Halusin nähdä, millä mielillä ihmiset pankissaan asioivat. Ulko-ovella tuli vastaan tuttu, joka kiroili sitä, ettei asioiden hoitamisesta tule yhtään mitään. Oli taas ollut turha reissu kuolinpesän papereiden kanssa.

Pankkisalissa kassapalveluihin odotti vuoroaan 7-8 henkilöä vuoronumerot kourassa ja vakavina kuin lääkärin vastaanotolla. Vierustoverilla täyttyi tunnin odotus.

Toinen aikoi paeta kesken asioinnin - hän yritti maksaa kuolleen sukulaisensa kiinteistöveroa. Kyllä keittää, tästä on jo tullut ulosottouhkauskin, mies tuskaili.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jännäsin yhdistyksen rahojen tallentamista, mutta hyvin se meni. Olen kuullut, että yhdistysten rahoja pankki on lähettänyt Tampereelle laskettavaksi. Jotkut ovat opetelleet viemään rahat Kiteelle tallennusautomaattiin ja jotkut käyttämään pankin säilöä.

On myös asioiden helpottamiseksi ryhdytty itse pankkiireiksi: on otettu käteinen raha itselle ja maksettu sama summa omalta tililtä yhdistyksen tilille.

Marjatilojen ulkomaiset kausityöntekijät joutuvat nykyisin ottamaan palkkansa käteisenä, koska pankki ei avaa heille tilejä. Paikallisten loma-asuntojen venäläisten omistajien tilit tässä pankissa on lakkautettu, mikä tuo ongelmia velvollisuuksien hoitamiseen Suomessa.

Tarkistin netistä: OP Ryhmän tulos tammi-kesäkuussa ennen veroja oli 561 miljoonaa euroa, vuotta aiemmin tulos oli 287 miljoonaa euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuulen joka puolelta kokemuksia järjenvastaisesta kansalaisen pompottelusta. Ennen voimme kysyä apua ihmiseltä, asiakaspalvelijalta, ja pääsimme kasvotusten keskustelemaan tarvittaessa useammankin kerran saman ihmisen kanssa.

Nyt keskustellaan robottien ja kasvottomien palvelunumeroiden kanssa. Tavallinen ihminen ei edes tunne termejä, joita pitäisi käyttää. Tämä koskee pankkien lisäksi laajasti yhteiskunnan eri aloja.

Erityisesti ongelmia kertyy lähisukulaisen kuoltua. Pykälien laatijat ovat olettaneet, että jokaisen lähipiiriin kuuluu rikollisjoukko, joka kuoleman jälkeen syöksyy apajille. Kuolinpesän edustajat yltävät taiturimaisiin suorituksiin saadakseen vaikkapa vainajan vuokrasopimuksen katkaistua ja S-pankkikortin lakkautettua.

Kasvoton ja alati paheneva byrokratia pilaa elämämme. Ihmisten oikeusturvan vuoksi tähän maahan pitäisi pikimmiten perustaa elin, jonka tehtävä olisi purkaa älyttömät ja kohtuuttomat laki- ja säädöspykälät. Toinen elin tarvittaisiin auttamaan pykälien vangeiksi joutuneita ihmisiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näitä odotellessa kunnissa voisi toteuttaa Rääkkylässä tehty valtuustoaloite asiointiavustajan palkkaamisesta ja räätälöidä toimenkuva paikallisiin tarpeisiin sopivaksi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi