play

Kolumni: Jos minä olisin diktaattori, Pohjois-Karjalasta tulisi yksi kaupunki ja sitä johtaisi piällikkö

Jyrki Utriainen

Karjalainen julkaisi taannoin keskusteluakin herättänyttä diktaattori-sarjaa. Eivät laskeneet minua mukaan. Korjaankin tilanteen nyt omatoimisesti, pyytämättä ja yllättäen tällä palstalla.

Jos olisin diktaattori, muodostaisin Pohjois-Karjalasta yhden kaupungin. Näin tuossa vähän jätkienkin kanssa puhuttiin kokoustauolla.

Kaupungin nimeksi tulee tietysti Koli. No, toinen yhtä hyvä vaihtoehto on Suur-Liperi, mutta se voi jäädä kaupunginosan nimeksi nykyisen Liperin, Polvijärven, Outokummun, Kontiolahden ja Joensuun alueelle.

Nykyisen Keski-Karjalan seudun nimeksi palautetaan kunnianarvoisa Wärtsilä. Miksi? Vähän sama kuin Hurriganesin poitsuilta kysyttiin, miksi bändin nimi kirjoitetaan geellä. No kun se saundaa hyvältä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Itään ja pohjoiseen jää sitten Pogostan kaupunginosa. Heinävesi on Valamo.

Kolille ei tule kaupunginjohtajaa eikä pormestaria vaan meikäläisittäin piällikkö. Jos alkaa näyttää siltä, että ei löydy sopivia, olen kyllä käytettävissä tehtävään. Kun palkasta sovitaan.

Kaupungin hallinnollinen keskus tulee tietysti Kolin kylälle, ja kaupungintaloksi vallataan PKO:n suunnittelema hotelli.

13 kunnan- tai kaupunginhallituksen ja -valtuuston sekä lukemattomien lautakuntien sijaan on vain Kolin luottamuselimet. Tämä sama hallinto voi hoitaa myös tulevan hyvinvointialueen eli entisen maakunnankin luottamustoimet. Kätevää, tehokasta ja selvää säästöä veronmaksajille!

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Selviäisimme myös yksillä vaaleilla. Äänestysprosenttikin nousisi suuremmaksi kuin meikäläisen kengännumero.

Kun tarkemmin ajattelen: nyt kun laitamme vuoden vaihduttua hösseliksi, hommahan saadaan pakettiin vielä ennen tammikuun aluevaaleja!

Ei enää kuntien välisiä kiistoja maksuosuuksista, ampumahiihtokisojen tukemisesta tai Pärnävaaran alueen kehittämisestä.

Näin syntyvällä Kolilla on muuten noin 162 000 asukasta, millä nousemme kuulkaas reippaasti Jyväskylän ohi Turun kantaan Suomen 7. suurimmaksi kaupungiksi! Komiaa, sanos pohojalaanen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nythän maakunnan pääkaupunki Joensuu on tipahtanut 10 suurimman kaupungin joukosta, eikä näy enää missään. Ei ainakaan uutisissa. Paitsi, jos syttyy tulipalo tai rattijuoppo törmää seinään.

Samalla maakuntamme on jäänyt vähän kaiken ulkopuolelle, tai paremminkin kaikki on jäänyt sen ulkopuolelle.

Tällä kehityksellä pohjoiskarjalaisten lentokenttä on jatkossa Kuopion Rissalassa, minne ajetaan kuoppaista, kapeaa ja huonokuntoista tietä aina Ohtaansalmelle, missä tiesääkin muuttuu aurinkoisemmaksi ja uusiin siltoihin on sijoitettu muutama miljardi.

No, onhan meilläkin tienparannukset menossa Heinäveden kohdalla Varkaudentiellä, mutta päätökset niistä investoinneista onkin tehty ennen kuin Heinävesi liittyi Pohjois-Karjalaan.

Näkisin, että edellä kuvaamani malli on vapaasti päättäjiemme hyödynnettävänä, enkä peri siitä palkkiota. Tämähän on enää tekemistä vaille valmis.

PS. Älkää kertoko tätä savolaisille. Kohta on muuten Kuopion asukasluku 245 000! Eikä meitä sitten naurata!

PPS. Puhelinnumeroni löytyy somekanavista ja Karjalaisen nettisivuilta, kun tarvetta ilmenee.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi