play

Kolumni: Joulunalusraivo ei syntynyt tänä vuonna perunoita imeltämällä vaan neulomalla

Saija Kauhanen

Ranteita pakottaa. Selkä ja niska ovat niin jäykkinä, että äkillinen liike tuntuu vihlovalta. Päätäkin jomottaa.

Oireista huolimatta tänäänkään en ehtinyt jumppaan, jossa noihin vaivoihin olisi saanut lievennystä.

Siis vielä kolme kerrosta, tuohon sydämen reunaan asti.

Miten tässä näin kävi? Että humpsahdin rentouttavaksi ajanvietteeksi tarkoitetussa neulomisessa suorittamisen puolelle?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lukioiässä neuloin koko ajan ja nimenomaan villapaitoja: pitkiä, lyhyitä, värikkäitä, yksivärisiä, lettikuviollisia. Sitten neulominen unohtui jonnekin. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana olen neulonut yksittäisiä paitoja harvoin, sukkia ja huiveja toisinaan.

Viime talvena jo vähän tunnustelin. Jaksaisinko tehdä sukkien ja huivien sijasta villapaitaa? Entä uskaltaisinko kokeilla ihan kuvioneuletta?

Jaksoin ja uskalsin. Yksi Strömsö-paita syntyi hitaasti ja rauhallisesti, nautiskellen siitä, että käsillä saa välillä jotain konkreettista aikaan.

Tänä syksynä aloin vertailla lankoja ja hankkia niitä niin kivijalka- kuin verkkokaupoista. Tein jopa retken Juuan ihanaan lankapuotiin, josta löytyy erikoisuuksia. Syntyi kuvioneule tytölle. Sitten samanlaisen halusivat mies ja kaksi poikaa, pojan tyttöystäväkin toivoi. Teini pohtii vielä tarvettaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutamassa kuukaudessa olen neulonut neljä paitaa. Viidennen pitäisi valmistua jouluksi, vaan ei taida ehtiä. Ei, vaikka olen herännyt sunnuntaiaamuisin kuudelta neulomaan ja kuluttanut olohuoneen sohvaa neuleen kanssa nukkumaanmenoon asti. Välillä uni ei meinaa tulla, kun kädet vain jatkaisivat oletettua neulomista. Ja unessa vilisevät kirjoneuleen kuviot.

Ei neulominen tällaista lukioiässä ollut.

Käsillä tekeminen on nyt suosittua. Sisustetaan, tuunataan, tehdään kynttilöitä ja saippuoita, leivotaan - ja neulotaan.

Tutkijoiden mukaan etenkin neulominen on hyväksi aivojen terveydelle. Puikkojen kilistely vähentää stressiä ja masennusta sekä kehittää motorisia taitoja. Neulominen edistää myös oppimista, muistia ja keskittymiskykyä. Neulominen voi kuulemma myös vähentää kroonisia kipuja ja ennaltaehkäistä muistihäiriöitä ja dementiaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hyvä niin. Ehkä tästä suoritussyksystä jää käteen villapaitojen lisäksi jotain muutakin hyvää.

Joulu on ihan kohta, mutta lasken yhä iltaisin Strömsö-ohjeen kerroksia ja pohdin samalla, kuinka kauan jääkellarin lohi vaatikaan valmistuakseen ja tuskailen tekemättömiä siivouksia ja pakettien pakkaamisia.

Välillä kiukkuilen perheelle urakkaani ja vannon, etten neulo enää koskaan.

Kun aiempien vuosien jouluhurmio (=joulunalusraivo) on painottunut jouluun liittyvien yksityiskohtien muistamiseen ja imelletyn perunalaatikon perunoiden kuorimiseen keskellä yötä, tänä vuonna kaikki on toisin: raivo on saavutettu neulomalla ja imelletty perunalaatikko on ostettu valmiina.

Raivosta huolimatta tiedän jo, että etukäteissuunnittelijana olen aattona ihan rauhallinen.

Sitä ennen pitää kuitenkin neuloa vielä monta kerrosta. Ehkä teini haluaa sittenkin paitansa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi