play

Kolumni: Journalismia kannattaa juhlia

Liisa Yli-Ketola

Siitä on lähes 30 vuotta, mutta muistan edelleen sen onnen tunteen, kun ensimmäinen sininen, muovikantinen pressikorttini saapui postissa kotiini. Olin saanut ensimmäisen vakituisen työpaikkani eteläsavolaisesta paikallislehdestä, ja vasta sen jälkeen minut hyväksyttiin ammattiliiton jäseneksi.

Enhän minä silloin tietenkään ajatellut edunvalvontaa, hädin tuskin tiesin, mitä liitto tekee. Oli vain hienoa päästä ihailemani ammattikunnan joukkoon.

Pieneltä paikkakunnalta halusin ehdottomasti matkustaa naapurikaupunkiin paikallisen sanomalehtimiesyhdistyksen tilaisuuksiin.

Janosin kuulla, millaista työ on muissa lehdissä ja paikallisradiossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olo oli heti kuin olisi kotiinsa tullut. Puhuttiin yhteistä kieltä: jaettiin samoja murheita ja iloja.

Ehkäpä liittoon sitouttavana voimana toimi sekin, että sain vihin seuraavasta työpaikastani juuri ammattiyhdistysillassa. Maakunnallisen viikkolehden päätoimittaja siinä tuskaili, mistä saisi lehteensä tuuraajan.

Nykyään vaikutan noin 14 000 jäsenen Suomen Journalistiliiton hallituksessa. Alamme ammattiliitto on riippumaton eli se ei kuulu mihinkään SAK:n tai Akavan kaltaiseen keskusjärjestöön.

Meillä on valtavan paljon muitakin tehtäviä kuin huolehtia ammattikunnan palkkauksesta ja työoloista. Journalistiliitto puolustaa journalismia ja sen eettisiä sääntöjä. Se myös edistää sananvapautta ja median moniäänisyyttä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Me jäsenet 100-vuotiaassa Journalistiliitossa edustamme monipuolista ammattikirjoa. Mikä parasta - ääntämme liiton johdossa kuunnellaan maanlaajuisesti. Olen vannoutunut puhumaan sen puolesta, että journalistit ansaitsevat toiminnalleen kasvot Lieksan Egyptinkorvesta Kittilän Pokkaan saakka.

Enää ei liiton jäseniltä edellytetä vakituista työpaikkaa. Tiedostamme valtavan murroksen journalistien, viestijöiden ja muiden media-alalla toimivien työkentässä.

Vakituisten työsuhteiden määrä alalla vähenee, epätyypillisten työsuhteiden kanssa painivien ja freelancerien määrä kasvaa. Epätyypillisistä pätkätöistä on jo monelle tullut sitä tyypillisintä arkea, eikä läheskään aina vapaaehtoisesti.

Tänä vuonna juhlitaan Pohjois-Karjalan Journalistiyhdistyksen 100-vuotista taivallusta. Yhdistys toimii paitsi alan ihmisten kohtaamisfoorumina myös alueellisena kannanottajana: kiitämme vuosittain hyviä viestijöitä ja moitimme salailijoita. Tarkkailemme valppaasti, miten viranomaiset maakunnassa viestivät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Historian kirja vuodelta 1981 osoittaa, että joensuulaisilla toimittajilla oli 100 vuotta sitten oma roolinsa myös valtakunnallisen ammattiliiton syntyhetkillä.

"Kymmenen päivää Joensuun Sanomalehtimiesyhdistyksen perustamisen jälkeen eli 28.3.1921 pidettiin Helsingissä Suomen Sanomalehtimiesten Liiton (SSL) perustava kokous, jonne maisteri Antti L. Hintikka matkusti ammatillista intoa uhkuen."

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi