play

Kolumni: Kahdesti rokotetulta Madeiran-matka sujui vaivattomasti

Sari Vanninen

Matka Madeiralle marraskuun ensimmäisellä viikolla oli ensimmäinen lentomatkani kolmeen vuoteen ja ensimmäinen ulkomaille suuntautunut matkani koronapandemian puhkeamisen jälkeen.

Lentomatkailun lopetin tilapäisesti syksyllä 2018 ilmastosyistä. Puolitoista vuotta sen jälkeen koronapandemia levisi kaikkialle maailmaan ja pysäytti lentomatkailun lähes kaikilta muiltakin, joille se ylipäätään on ollut mahdollista.

Nyt sitten matkakuume voitti ja kokeilin, millaista on matkustelu korona-aikana.

Kahdesti rokotetulta matkustaminen Portugaliin kuuluvalle Madeiran saarelle onnistui varsin vaivattomasti. Madeiran terveysviranomaiset edellyttävät Suomesta saapuvilta todistusta kahdesta rokotuksesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta covid19-taudista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Se todistetaan täyttämällä ennen matkaa verkossa Madeiran terveysviranomaisten terveystietolomake, jonka liitteeksi laitetaan EU:n koronatodistus. Jonkin ajan kuluttua verkkolomakkeelle ilmestyi QR-koodi, jota ilman saarelle ei ole menemistä.

Koska olen kahdesti rokotettu ja täytin lomakkeen määräajassa, pääsin tummanvihreälle linjalle. Madeiran lentokentältä ulos mennessä matkustajat ohjattiin ainakin kahdelle eri linjalle, joista toinen oli tummanvihreä ja toinen vaaleanvihreä.

Tummanvihreällä linjalla kaivoin kännykästäni esiin QR-koodin, jonka terveysviranomaiset lukivat tarkastuspisteessä. Linjalla ei ollut jonoa, joten matka jatkui nopeasti eteenpäin. Vaaleanvihreällä linjalla oli pitempi jono ja siellä todennäköisesti tarkastettiin jokaiselta EU:n koronatodistus, jos lomakkeen täyttö oli myöhästynyt tai siinä oli epäselvyyksiä. Mikäli todistus puuttuu, kentällä tehdään koronatesti ja sen tulosta joutuu odottelemaan eristyksessä.

Lentokentällä tapahtuneen tarkastuksen jälkeen ei sitten QR-koodia tai EU:n koronatodistusta kysytty enää missään. Yökerhoissa todistusta kysytään, mutta ne eivät minun matkaohjelmaani kuulu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Madeiran koronasäännöistä merkittävin on maskipakko julkisissa sisätiloissa. Ulkona maskin käyttöä suositeltiin ruuhkapaikoissa. Käsidesiä oli joka paikassa tarjolla.

Matkailijat oppivat nopeasti paikallisilta hihamaskin käytön. Kun maskia ei pidetä kasvoilla, se pujotetaan käsivarteen korvantausnaruista pidellen. Näin itse maskiin ei tarvitse sormin koskea. No, parasta olisi tietysti ottaa käyttöön aina uusi maski.

Madeiran pääkaupungin Funchalin katukuvassa korona ei maskeja lukuun ottamatta näkynyt. Ihmisiä oli paljon liikkeellä ja kaikki palvelut olivat auki. Turistien suosimassa vanhassa kaupungissa ravintolat olivat iltaisin lähes täysiä.

Tarkemmin kaupunkia katsellessa aivan ydinkeskustastakin alkoi erottua tyhjiä liiketiloja ja ravintoloita. Kaikki eivät kestäneet yli vuoden mittaista ajanjaksoa, jolloin turismista elävällä saarella ei taksikuskin mukaan ollut yhtään turistia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi, kuten täälläkin, Madeiralla on nyt huutava pula esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alan työntekijöistä. Ja, kuten täälläkin kesällä, suositummat vaellusreitit ja muut luontokohteet ovat täynnä retkeilijöitä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi