play

Kolumni: Kaikki on jo muuttunut, eikä Nato-junaa voi enää pysäyttää - Myös seuraavista eduskunta- ja presidentinvaaleista on tulossa Nato-vaalit

Pasi Koivumaa

Venäjän uhittelu Natolle ja Yhdysvalloille sekä samalla Suomen kaltaisille sotilasliittoihin kuulumattomille rajanaapureilleen on nostattanut Suomessa vilkkaan keskustelun Nato-option lunastamisesta.

Se ei ole ihme, sillä kyse ei ole pelkästään uhittelusta vaan suoranaisesta uhkaamisesta: sekä sodalla uhkaamisesta että vaatimuksesta palata Neuvostoliiton ja kylmän sodan aikaiseen etupiirijakoon, jossa myös Suomelta riistettäisiin jokaisen itsenäisen valtion suvereeni oikeus päättää itse puolustusratkaisuistaan ja liittoutumisistaan. Ei sellainen tästä maailmasta ole.

Useat poliitikot kertovat nyt muuttaneensa aiemmin kielteistä tai vähintäänkin varautunutta suhtautumistaan Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Kuvaavaa on, että nyt myös SDP:n molemmat pohjoiskarjalaiset kansanedustajat Seppo Eskelinen ja Merja Mäkisalo-Ropponen kertovat Karjalaiselle siirtyneensä Suomen Nato-jäsenyyden kannalle. Kumpikin on myös sitä mieltä, että keskustelu asiasta pitää käydä nyt.

Kuin lampun henki olisi herätetty, ja keskustelua totisesti nyt käydäänkin. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen hallintonsa ovat nostattaneet Suomessa sellaisen vastareaktion, että ei tätä olisi kuuna päivänä uskonut Suomessa näkevänsä. Myös presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe avasi padot, vaikkei hän sentään sitä tavoitellut - päätellen myös hänen jälkitoppuuttelustaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erityisesti vihreissä tuuli on kääntynyt nopeasti, Nato-kysymyksessä vieläpä selvemmin kuin suhtautumisessa ydinvoimaan.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Atte Harjanteen ulostulo uudenvuodenaatonaattona olisi vielä menetellyt ilman suurempaa ällistelyä, samoin sen päälle vihreiden europarlamentaarikon Alviina Alametsän avoin liputus Suomen Nato-jäsenyyden puolesta, mutta kun myös vihreiden entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Ville Niinistö näyttää Nato-jäsenyydelle keltaista valoa, on tämä jotakin aivan ennakoimatonta ja hämmästyttävää vielä vain vuoden takaiseen verrattuna.

Se on aivan tuttua, että kokoomuksessa liputetaan Nato-option lunastamisen puolesta, samoin RKP:ssa, eikä odottamatonta ole perussuomalaistenkaan Nato-suopeus mestariaan, ex-puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa myötäillen. Halla-aho kertoi jo keväällä 2014 kannattaneensa Suomen Nato-jäsenyyttä siihen mennessä jo 20 vuotta.

Mutta että vihreät ja näemmä myös SDP! Ovatko enää vain keskusta ja vasemmistoliitto äskettäin eduskunnassa hyväksyttyjen selontekojen takana ja muut kiirehtivät Ville Niinistön termein vähintäänkin "passiivisesta Nato-optiosta aktiiviseen Nato-jäsenyyden harkintaan"?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä tulee muuttamaan kaiken, on jo muuttanut. Sosiaalisessa mediassa suomalaiset kilvan kertovat liikahtaneensa aiempaa Nato-myönteisemmiksi.

Riippumatta siitä, hyökkääkö Venäjä Ukrainalle, riippumatta jopa presidentti Niinistön johdattelusta juna menee jo eikä sitä enää voi pysäyttää.

Niin seuraavista eduskuntavaaleista 2023 keväällä kuin presidentinvaaleista 2024 tammikuussa on tulossa myös Nato-vaalit.

Päivitetty klo 20.00: juttuun korjattu Ville Niinistön näyttävän keltaista valoa, ei vihreää, Nato-jäsenyydelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi