play

Kolumni: Kännykkä ei korvaa karttaa ja kompassia

Jentta Ilanmaa

Aina kartta ja kompassi mukaan, vaikka lähtisitte tuttuun maastoon!

Oppi olisi saattanut jäädä menemättä perille ilman sitä pakollista eksymistä - joka luonnollisesti ja kohtuullisen nolosti sattui ohjeistusta kymmeniä kertoja painottaneen kokeneen kilpasuunnistajan johdolla, ilman karttaa ja kompassia, tutussa maastossa.

Ei siinä mitään vaaraa ollut. Niin sanotusti kartalle päästiin kyllä nopeasti.

Mutta märissä vaatteissa, väsyneenä ja nälkäisenä parin ylimääräisen tunnin kompastelu pimeässä metsässä jätti muistijäljen, josta on ollut hyötyä jatkossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Potentiaaliset pahat eksymiset ovat ainakin toistaiseksi jääneet siedettäviksi hukkalenkuroiksi, jotka ovat muutaman ylimääräisen kartta kourassa taaperretun kilometrin jälkeen johtaneet lopulta oikeaan määränpäähän.

Todennäköisesti jokainen paljon metsässä liikkuva on kokenut sen hetken, kun ei enää tiedä, missä on.

On muuten epämiellyttävä tunne ihan valoisana kesäpäivänäkin. Epämiellyttävyys kasvaa yllättävän nopeasti eksponentiaaliseksi kauhuksi kylmässä, märässä ja pimeässä syysmetsässä, väsyneenä ja pahimmassa tapauksessa yksin, ilman kännykkää tai toimimattomalla kännykällä.

Pikkuisen metsäreissuilla yleistä nestehukkaa ja sen aiheuttamaa harkintakyvyn heikkenemistä päälle, ja ainekset puhtaaseen paniikkiin ja tilannetta entisestään huonontavaan säntäilyyn ovatkin jo olemassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joka vuosi sadat suomalaiset eksyvät metsään. Suurin osa kesällä ja syksyisin.

Marja- ja sienimetsään lähdetään kevyin varustein, ilmoittamatta kenellekään tarkkaa sijaintia, ehkä pieni vesipullo ja kännykkä povarissa.

Kännykkä onkin hyvä, siitä löytyvät niin kartat kuin kompassikin. Jotkut jopa tietävät sovellusten olemassaolosta ja osaavat niitä käyttää.

Kännykällä voi myös soittaa apua, ja sen avulla eksynyt on helppo tai ainakin helpompi löytää. Löytämistä helpottaa, jos puhelimesta ei ole metsäreissun aikana sometettu akkua loppuun ja siihen on ladattu 112-paikantamissovellus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Käyttökelpoisuudestaan huolimatta kännykkä ei ole lopettanut eksymisiä. Eikä lopeta, jos metsäänmenijän kaikki luotto takaisinpääsystä lepää tekniikan varassa.

Suunnistus on kansalaistaito, joka on monella ruosteessa tai sitä ei ole ollenkaan.

Poliisia metsiin eksyneet työllistävät vuosittain noin tuhannessa tapauksessa. Korona-aikana luonnossa on liikuttu aiempaa enemmän, ja tämä on näkynyt myös etsintätehtävien määrän kasvamisena.

Kartan ja kompassin käytön opetteleminen ei ole rakettitiedettä, sen oppii kyllä. Itse suunnistaminen on hauskaa puuhaa.

Suunnistustaitoisena metsään on myös mukavampi mennä; silloin mahdolliset eksymistilanteet tuntuvat enemmän hallituilta ja jännittäviltä seikkailuilta kuin pelottavilta ja todellisilta vaaratilanteilta.

Mitä ne pahimmassa tapauksessa ovat.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi