play

Kolumni: Karjalan kieli eläy, lippu salkoon!

Ulla Korkatsu

Täl nedälil myö karjalankielizet pruasnuizemmo karjalan kieltä, da nygöi pyhäpäivän meil on valdakunnallin`i karjalan kielen päivä. Tällä viikolla me karjalankieliset juhlimme karjalan kieltä, ja nyt sunnuntaina on meillä valtakunnallinen karjalan kielen päivä.

Karjalan kielen päivä on meillä kielen puhujilla, pagisijoil, joka päivä. Minulle kieli periytyi Suojärvellä syntyneeltä isältäni Heikki Korkatsulta. Isä syntyi 1927, ja hänellä karjalan kieli säilyi koko iän vaikka asui ympäri Suomea ja Ruotsia. Tämä johtui siitä, että kotikylällä Rasimäellä oli paljon saman ikäluokan karjalanpuhujia, ja he yhdessä kiersivät metsätyömaita.

Kun Loimolan Voiman Mika ja Niko Saatsi alkavat laulaa varsinaiskarjalaksi tarinoita, minulle se on paluu lapsuuteen. Silloin Rasimäellä asuneet suojärveläiset starikat alkavat jutella isäni kanssa. Tämä kieli ja nämä tarinat ovat tuttuakin tutumpia. Nyt kaikki starikat ovat tuonilmaisissa. En tiedä, liekö heillä siellä karjalan kieli käytössä.

Ja koska pienenä olin samanlainen utelias toimittaja kuin nykyään, haastattelin silloin kaikki lähitalojen asukkaat. Eräskin naapuri, Tšopin Iivana, aina asettui pirtin lattialle pitkälleen ja alkoi kertoa sotamuistojaan karjalaksi. Voi kun olisi silloin ollut nauhuri käytössä.

Suurella mielihyvällä olen lukenut karjalankielisten tarinoita Facebookista Karjalan kieli eläy -sivustolta. Etenkin nuoret ovat nyt heränneet vaalimaan omia juuriaan, kieltään ja kulttuuriaan.

Itä-Suomen yliopisto opettaa nykyään kaikkia kolmea karjalan kielimuotoa: vienaa, livviä ja varsinaiskarjalaa. Sekin on hienoa, että karjalankieliset ovat löytäneet toisensa.

Nyt kun Karjalamme on jäänyt rajan taakse, meidän Karjala on siellä, missä itse olemme. Täällä meidän on hyvä vaalia ja kunnioittaa ikiaikaisia karjalaisia perinteitä ja keksiä uusia. Puhua omaa armasta kieltämme. Meidän täytyy saada omat oikeutemme kirjattua perustuslakiin ja pitää itsestämme ääntä. Lisäksi karjalan kielen päivä pitää saada viralliseksi liputuspäiväksi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi