play

Kolumni: Karjalanpiirakka on nyt Michelin-tähdellä palkittua ruokaa

Olli Sorjonen

Rengasfirma Michelin jakoi viime viikolla tähtiä pohjoismaisille ravintoloille. Tähtiluokitusta pidetään yleisesti maailman tärkeimpänä meriittinä, jonka ravintola voi saada. Suomessa Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita on tällä hetkellä seitsemän.

Suomen tähtipaikat ovat kaikki Helsingissä: Demo, Grön, Olo, Ora eli entinen Chef & Sommelier, Palace, Inari ja uusimpana nyt tähtensä saanut Finnjävel.

Se, että Michelin-arvostelijat eivät välttämättä ymmärrä paikallisten ruokakulttuurien merkitystä varsinkaan pienillä alueilla eivätkä juuri vieraile pääkaupunkien ulkopuolella, on ollut kasvavan keskustelun aiheena.

Esimerkiksi joensuulainen Kielo pesee ruuan tasokkuudessa useammankin Michelin-oppaassa tähdellä tai hinta-laatumerkillä mainitun paikan, joissa olen muualla Euroopassa syönyt. Vaan tuskinpa tarkastajat itärajalla rymyävät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tähtiluokitus onkin saanut 2000-luvulla osakseen paljon kritiikkiä.

On esitetty epäilyjä, käydäänkö ravintoloissa niin usein kuin väitetään, miksi Ranskaan tulee helpommin tähtiä kuin muualle ja niin edelleen.

Luokituksessa painotetaan perinteisesti kalliita hienostoravintoloita, jotka ovat keskimääräisen ravintolakävijän ulottumattomissa. Varsinkin jos tähtiä on enemmän kuin yksi. Ja niin edelleen.

Vaan mitäpä väliä tähdillä? Paljonkin, kertovat ravintoloitsijat ja ennen kaikkea tähden saaneiden ravintoloiden varauskirjat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keittiömestari Sasu Laukkanen arvioi, että tähden merkitys Chef & Somelierin liikevaihdolle oli 30 prosenttia (Aromilehti 12.2.2018).

Aikanaan Suomen ainoata kahden tähden ravintolaa Chez Dominiqueta pyörittänyt Hans Välimäki kertoo samassa jutussa, että ravintolan saama toinen tähti kasvatti liikevaihtoa 50 prosentilla.

Toisaalta saavutetun tähtitason ylläpitäminen vaatii kovia taloudellisia panostuksia ja tähdet voivatkin olla ravintoloille myös taakka.

Finnjävelin nyt saama tähti rikkoo totuttua tähtikaavaa. Henri Alenin ja Tommi Tuomisen luotsaamassa ravintolassa tarjotaan nimittäin suomalaisia perinneherkkuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tarjolla on vuosien aikana ollut ainakin karjalanpiirakkaa, läskisoosia ja mustikkakukkoa.

Eivät Finnjävelin annokset suoraan mummoloiden pirtinpöytien äärestä ole, vaan ne ovat läpikäyneet muutoksen fine dining -tason ravintola-annoksiksi.

Viesti on joka tapauksessa selvä. Suomalainen ruokakulttuuri itsessään on yhtä arvokas ja tärkeä kuin vaikkapa ranskalainen ruokakulttuuri.

Enää tähtiä saadakseen suomalaista ruokaa ei tarvitse suodattaa aasialaisen "twistin" tai ranskalaisen klassisen keittiön ajatusmaailman läpi.

Oli mitä mieltä tahansa Michelin-tähtiluokituksen järkevyydestä, kriteereistä ja toimivuudesta, niin onhan se nyt kova juttu, että karjalanpiirakka ja läskisoosi ovat nyt maailmantähtiä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi