play

Kolumni: Kauhea uhkakuva: sote-palvelut keskitetään

Sirpa Suomalainen

Aluevaalien alla vaalikoneet pursuavat kysymyksiä sote-palveluiden keskittämisestä. Keskittämistä tarjotaan ratkaisuksi kaikkiin ongelmiin, kuten hoitaja-, lääkäri- ja rahapulaan.

Voihan se olla, että keskittämällä säästöjä tuleekin, kun ihmiset jättävät käyttämättä vaikeasti saavutettavia palveluja ja kuolevat parhaassa tapauksessa - ja organisaation riemuksi - äkillisesti.

Kun kysytään mielipidettä palveluista, pitäisi samalla eritellä, mistä palveluista puhutaan. Onko puhe sairaanhoitajan vastaanotosta, verikokeiden ottamisesta, sydänfilmistä, apuvälineiden lainauksesta, koronarokotuksesta, hammashoitajan vastaanotosta, fysioterapeutin vastaanotosta, pelastustoimesta vai mistä?

Itse en suostuisi keskittämään näistä palveluista mitään, mutta lääkärin etäkonsultointiin voisin lääkäripulan vuoksi suostua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pidän kauheana ajatuksena esimerkiksi sitä, että syöpähoitojen vuoksi henkitoreissaan olevat menettäisivät lähipalvelun ja heitä kuskattaisiin pitkien matkojen päähän pelkästään verikokeisiin.

Mitä järkeä muutenkaan on ajattaa tai kuljettaa ihmisiä matkojen päähän verikokeisiin tai muihin palveluihin, joihin menee vain muutama minuutti? Kaiken lisäksi maaseudulla kyytien saaminen vaikeutui taksiuudistuksen myötä.

Ei-mitään-järkeä-kategoriaan kuuluu myös koronarokotusten ja -testausten keskittäminen. Kun asia hoidetaan organisaatiolähtöisesti, niin toimitaan kuten viime kesänä, jolloin kesälahtelaiset marjatilat määrättiin kuskaamaan ulkomaiset poimijat koronatesteihin Kiteelle.

Marjatiloille tuli arviolta 1 500 kausityöntekijää, joiden piti käydä kolmen vuorokauden sisällä saapumisestaan koronatestissä. Siun sote hoiti asian organisaatiolähtöisesti: kesälahtelaisten marjatilojen piti käyttää jokainen työntekijä Kiteellä testattavana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Kun ihmiset kuolevat – organisaation riemuksi – äkillisesti.

Kuvitellaanpa, että koronatestimatka oli keskimäärin 80 kilometriä, testiin käytetty aika puolitoista tuntia ja kyydissä oli keskimäärin yhdeksän henkeä. Näin ollen testin vuoksi ajettiin 13 360 kilometriä ja käytettiin 2 250 tuntia työaikaa.

Ei taida Siun sote kuulua niihin tahoihin, joiden tulee toimissaan huomioida ilmastonmuutos.

Jos olisi toimittu asiakaslähtöisesti, testit olisi otettu marjatiloilla tai vähintäänkin Kesälahden terveysasemalla. Uskon, että viljelijät olisivat mielellään maksaneet mahdolliset lisäkulut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaalipuheissa vilahtelevat sekä lähipalvelut että kuntakohtaiset palvelut - nämähän ovat täysin eri asioista, eikä äänestäjän pidä haksahtaa lupauksiin.

Ne, jotka kannattavat kuntakohtaisten palveluiden säilyttämistä, lupaavat säilyttää palvelut esimerkiksi Joensuussa, Nurmeksessa ja Kiteellä.

Nämä lupaukset eivät sen sijaan koske kuntaliitoksessa liitettyjä pitäjiä: Valtimoa, Enoa, Tuupovaaraa, Kiihtelysvaaraa, Pyhäselkää ja Kesälahtea.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi