play

Kolumni: Kello tykkää, kun mono on syönnillään ja jalassa on tautinen kapula

Jouko Kempas

Hiihtokausi on ohi. Pilkilläkään ei enää kairata jäätä.

Urheilukieli on muuttunut omituiseksi. Nykysankarin suksi ei suihki, eikä hiihtotoimenpiteitä suoriteta. Nyt sanotaan, että kello tykkää, kun mono on syönnillään ja jalassa on tautinen kapula. Silloin hiihto on kulkenut hyvin ja sukset ovat olleet kunnossa.

Pallopeleissä kairataan voittoja, pamautetaan verkot tötterölle, liikutaan paremmalla jalalla ja karvataan kaveri kahville.

Tämä lennokkaan kielenkäytön yleistyminen alkoi 20 vuotta sitten. Silloin ilmestyi Juti–Suomi Hokisanakirja. Sen laativat yhdessä Timo Jutila ja Jussi Lähde. Nykyään tuo suomalaisen kirjallisuuden merkkiteos kuuluu luokkaan kirjahyllyyn kadonneet aarteet. Siitä pitää ehdottomasti tehdä äänikirja Jutin omalla äänellä.

Kirja esitteli ensi kerran suomalaisille uudet sukulaisemme: ylämummo ja alamummo. Pikkupoikien pihapeleistä napatut käsitteet ovat selkeät. Kun kiekko menee maalin ylänurkkaan, silloin tulee ylämummo. Alakulmassa taas asustaa alamummo.

Jutila opetti muitakin uusia sanoja, joista osa jäi eloon ja kieleen. Hailaitsit on huippuhetkiä. Halivuuti on tilanne, josta todellisuus on lähtenyt kyläilemään jonnekin ihan muuanne. Niin voi käydä oikeassakin elämässä.

Ja jos tekee virheen, tulee seepralta penalttia ja joutuu poksiin. Väärin kohdeltu voi tarvita kavereilta puudelia eli sääliä.

Elämä ei ole aina helppoa. Jos eteen tulee ropleema, se pitää vaan ratkaista, Juti neuvoo.

Juti on myös luonnehtinut, että hokikiäli on kuin valaiden uikutusta. Moni tietää sen olevan olemassa, mutta harva osaa sitä kääntää muille kielille.

Kun oikeassa elämässä vie kaverin kahville, niin kiekkopelissä se tarkoittaa aivan muuta. Pelissä yritetään myös uunottaa, tai hööpöttää, kuten tamperelaiset sanovat. Elämässä on hyvä olla äksöniä: joskus voittaa mutta ei joka kerta. Ei tiedä, missä on ja mitä pitäisi tehdä. Silloin sitä on pihalla kuin lintulauta, määrittää filosofi-Juti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi