play

Kolumni: Kohta ei ravintoloissa enää paistinpannu tirise eikä juomat sekoitu

Simo Natunen

Ravintoloista loppuvat työntekijät. Korona-aika on ajanut hygieniapassilaiset kohti ruokakauppojen varmempia työmaita. Taustalla on tosin muitakin jo pidempään jatkuneita kipupisteitä. Toimittajakuntaan soluttautuneena ravintolatyöntekijänä koen, että niitä on nyt valaistava.

Ravintoloiden työntekijöitä harvoin ylenpalttisesti arvostetaan. Hanki joku oikea ammatti ilmoitti minulle eräs asiakas työskennellessäni erään joensuulaisen anniskeluravintolan tiskillä. En tiedä, mikä sellainen oikea ammatti sitten olisi. En tullut kysyneeksi. Varmaan sellainen, josta tienaisi yli 12 euroa tunnilta.

Voidaan puhua matalapalkka-alasta. Toimeen tulee, mutta rikastumisen vaaraa ei ole. Toisaalta pienemmälläkin vaivalla saisi tehtyä suurempaakin elantoa ihan toisella alalla. Ei siis ole ihme, että iso osa ravintoloiden työntekijöistä roikkuu jossain työuransa vaiheessa oppilaitosten listoilla. Läpikulkuala sanoi eräs kollega.

Vielä puolitoista vuotta sitten ravintolatyöntekijöille tarjoiltiin armonpaloina osa-aikaisia työsopimuksia. Nollatuntisopimus ja tarvittaessa töihin kutsuttava ovat varmasti enne vuotta 2019 valmistuneille tuttuja käsitteitä. Nyt jokainen paistinpannua oikein päin pitävä voitaisiin repiä hommiin saman tien vaikka täysillä tunneilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos pieni palkka, töykeät asiakkaat ja yökukkujille sopivat työajat eivät anna oikeutta marmattaa, ehkä viikon alussa Torikadulla tapahtunut ravintolan henkilökuntaan kuuluneen henkilön pahoinpitely suo siihenkin siunauksen. Jokaisella pitäisi olla sentään oikeus painaa duuniansa ilman, että kukaan huitoo pään alueelle.

Koronarajoitukset taisivat olla viimeinen niitti. Viime kevääseen saakka lomautukset syöttölöissä ja juottoloissa olivat harvinaisia. Viime vuoden kesällä ravintoloiden auettua hommia oli tarjolla niin paljon kuin Sievin turvakengistä olisi lähtenyt, mutta talvella uudet ravintolasulut laitattivat kokkilakit taas naulaan. Jojoilu sekä ärsytti että stressasi.

Miksi ihmeessä kukaan jaksaisi odotella, että omalle työpaikalle pääsee ylipäätään tekemään töitä? Korona vei kokeilta, tarjoilijoita ja baarimikoilta työt puolentoista vuoden sisällä alta niin monta kertaa, että jo pelkkä ravintolarajoituksista puhuminen aiheuttaa näppylöitä.

On alalla valoisiakin puolia. Värikkäät ja tiiviit työyhteisöt voi olla hyväkin syy raahautua iltavuoroon. Työkavereista tulee helposti kavereita myös siviilivaatteissa. Ja kyllähän juomien sekoittaminen tai oikeasti hyvän ruoan tekeminen on joillekin intohimo, oli sitten palkka tai työvuoron päättymisajankohta mikä tahansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eikä ravintola-ala suinkaan kärsi ammattikuntien viimeisenä marttyyrinä. Samankaltaisia ongelmia on myös muilla aloilla, kuten hoitoalalla.

Ravintola-alan tulevaisuus mietityttää. Jopa esimieskunta uskoo, että työntekijäpula jää krooniseksi. Kohta voisi olla jo saumaa neuvotella palkasta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi