play

Kolumni: Kohta kolmatta vuotta nallet ikkunassa

Suonna Kononen

Antikvariaattien ja kirpputorien kirjahyllyjen kiertelijät tietävät tapauksen. Se on ollut kerran hyvinkin suosittu ja puhuttu, ja nyt se pulpahtelee erilaisina versioina tuon tuostakin vastaan, kirjakerhokirjana, pokkarina. Dan Brownin Da Vinci -koodi on tämän kirjatyypin muotopuhtaita edustajia.

Kuluneena syksynä muotikirjan manttelia soviteltiin Ilja Leonard Pfeijfferin Grand Hotel Europan 600-sivuisille harteille. Useissa maissa sitä sanotaan myydyn kuin palasaippuaa. Ei kirja aivan Da Vinci -koodin lennossa taida Suomessa olla, mutta hollantilaiskirjailijan haastatteluita ja kirjan arvioita on joka tapauksessa nähty lehdissä enemmän kuin käännöskirjailijoista keskimäärin.

Ostin Grand Hotel Europan omaksi joululahjaksi, kun aihe kiinnosti, Euroopan historia ja tulevaisuus. Pfeijffer on luonut kehikon, joka muistuttaa Thomas Mannin Taikavuoresta. Taikavuoressa erilaiset eurooppalaiset kohtaavat parantolassa Sveitsin Davosissa. Maailmankatsomukset asettuvat keskusteluissa vastakkain.

Pfeijfferin kohtauspaikka on kultakaudestaan rähjääntynyt italialainen hotelli, joka on siirtynyt kiinalaisomistukseen, mutta ylpeilee vielä historiallaan. Kuulostaa suhteellisen selkeästi nyky-Euroopan vertauskuvalta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suurissa romaaneissa on tyypillisesti rakkaustarina - venäläisissä poikkeuksellisen tuskastuttava naimakauppojen hieronta - jonka suojassa kirjailija pääsee salakavalasti kehittelemään teemojaan salakuljettaen ne lukijan päähän, jossa aivot työskentelevät kuumeisesti miettien, saako Ilja Clion ja miksi Clio jättää Iljan.

Pfeijffer kutoo romaaniinsa itsensä nimisen hollantilaisen kirjailijan rakastumisen italialaiseen kaunottareen, taiteentuntijanaiseen. Selkeästi avautuvaa symboliikkaa tämäkin. Italia ja Rooma ovat monen suuria ja vanhoja rakkauksia, mutta mitä niiden jälkeen, uuden ajan pyyhkiessä jalkojaan aulan kynnysmatolla? Eurooppaan lomittuvia uusia tarinoita romaanissa saa edustaa hotellin pikkolopoika Abdul, siirtolainen.

Thomas Mannin Taikavuori loppui ensimmäiseen maailmansotaan, jonka syövereihin päähenkilö Hans Castorp joutui. En tiedä, miten Grand Hotel Europa loppuu, lukeminen on kesken.

Me tiedämme Euroopan kehityskuluista jotain, jota kirjailija Ilja Leonard Pfeijffer ei tiennyt romaaniaan kirjoittaessaan, sen alkuteos kun ilmestyi jo 2018. Kirjailijan halveksima massaturismi pysähtyi 2020.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuosi 2021 on nilkuttanut mailleen taitekohdan omaisesti. Venäjä uhosi Ukrainassa ja kiukutteli Naton laajentumisesta. Koronapandemian nujertaminen osoittautui sitkaammaksi tehtäväksi kuin uskottiin. Toisaalta tiedeyhteisö ja demokraattiset yhteiskunnat näyttivät voimansa, kun rokotteet saatiin kehitettyä ja niiden jakelu järjestettyä.

Enpä kirjoita enempää koronasta. Tympii koko aihe, kohta kolmatta vuotta ollaan nallet ikkunassa.

"Kummitustanssi, johon olet joutunut, tulee kestämään vielä monia syntisen ihmisen elinvuosia emmekä löisi suurtakaan vetoa selviytymisesi puolesta."

Se oli Taikavuoren viimeiseltä sivulta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi