play

Kolumni: Korona-Suomessa enemmistö on vähemmistön vanki

Helena Tahvanainen

Aina vain uusia pettymyksiä! Korona ei taida minnekään kadota sen enempää kuin influenssat, flunssat ja oksennustaudit, joista kaikista saamme kiittää vikkeliä viruksia.

Mutta onko meille sitä luvattukaan? Ei ole, eikä sitäkään, että rokotus suojaisi täydellisesti koronatartunnalta. Se on luvattu ja se on pitänyt, että vakavalta koronatartunnalta kaksi rokotekertaa suojaa noin 90-prosenttisesti.

Se on paljon, sillä vakava korona on vakava sairaus, ei mikään flunssa eikä edes influenssa.

Toki jos kaikki ottaisivat rokotteen, syntyisi laumaimmuniteetti sinne asti, kun virus muuntuisi. Sitten otettaisiin uusi koronarokote niin kuin influenssarokotekin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Olimme välillä liian toiveikkaita rokotekattavuudesta.

Toukokuussa 2020 uutisoitiin, että 69 prosenttia pitää täysin tai melko varmana, että ottaisi koronavirusrokotteen, jos toimiva rokote olisi Suomessa saatavilla. Joka neljäs oli asiasta täysin varma. Mitä vanhempi, sen varmempi (Karjalainen, 28.5.2020).

Viime joulukuussa 64 prosenttia suomalaisista sanoi ottavansa rokotteen, jos sitä suositellaan. Noin 20 prosenttia vastasi, ettei ottaisi rokotetta (Karjalainen, 9.12.)

Aika lailla näissä lukemissa mennään. Ne 16 prosenttia, joilla ei vuosi sitten ollut kantaa, ovat onneksi kääntyneet ottamisen puolelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomalaisten perusluottamus rokotuksiin on vankka, onneksi. Sikainfluenssarokotteella oli karmeat vaikutukset 235 narkolepsiaan sairastuneelle suomalaiselle, ja nyt tuo karmeus kertautuu jopa koronan kuolleisuustilastoissa.

Koronarokote on aivan erilainen kuin onneton sikapiikki, ja sillä on rokotettu miljardeja ihmisiä. Miten tämä viesti saataisiin perille?

Olimme välillä liian toiveikkaita rokotekattavuudesta.

Nyt on kyllä pakko alkaa epäillä hallituksen ja viranomaisten päätöksentekokykyä tai ainakin -nopeutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensin vatuloitiin maskien kanssa. Koko muu maailma sai niistä apua, vaan Suomi ei.

Sitten vetkuteltiin koronapassin kanssa, ja vieläkin pähkäillään rokottamattomien ja ravintolanpitäjien perustuslaillisia ongelmia. Kuka ja milloin kantaisi huolta rokotettujen turvallisuudesta ja oikeuksista?

Villi veikkaukseni on, että jossain vaiheessa, ehkei kovin pitkän ajan päästä, Suomessakin aletaan miettiä ja lopulta jälkijunassa toteuttaa ainakin osittaisia pakkorokotuksia. Ne ovat tietysti huono ratkaisu. Ei kansalaisia voida asettaa rokotusriviin kuin varusmiehiä ennen, eikä liimata hihaan rokottamaton-merkkiä.

Tiukennettu rokotepassi virolaiseen tapaan olisi varmasti mahdollinen. Passin saisi vain rokotuksilla, ei testeillä.

Demokratia nojaa enemmistön päätöksentekoon. Oppositio on yleensä vähemmistössä, puhumattakaan äänestämättä jättäneistä. Missä vaiheessa suomalaisen demokratian kaappasi vähemmistö?

Ihan kuin 80 prosentilla kansasta ei olisi mitään merkitystä, kunhan se viimeinen viidennes vain saa elää niin kuin haluaa, etten sanoisi: kuin pellossa?

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi