play

Kolumni: Koronakriisi on mitannut tähän saakka ja mittaa vieläkin sivistystämme

Pasi Koivumaa

Aivan kohta tämä puolentoista vuoden painajainen on ohi ja voimme luopua elämäämme kahlitsevista rajoituksista. Voimme jo nyt tavata sukulaisiamme ja tuttaviamme, vaikkapa jo ravintoloissakin, mutta pian pääsemme myös käymään kulttuuri- ja urheilutapahtumissa ilman etäisyysvaatimuksia ja yleisörajoituksia.

Muttei ihan vielä.

Pian voimme ainakin pääosin lopettaa ahdistavien maskien käytön. Voimme kätellä ja vaikkapa halatakin. Työpalaverimme eivät ole enää yksinomaan videokokouksia, vaan voimme kokoustaa keskenämme samoissa tiloissa, nähdä toistemme ilmeet ja eleet sekä puhua elävästi ja välillä toistemme päällekin. Kohta saamme taas porukalla iloita toistemme seurasta ja nauraa.

Vaan ei aivan vielä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koronapandemiassa on päästy vaiheeseen, jossa meistä useimmat on rokotettu kahteen kertaan ja kolmattakin rokotetta tarjotaan alkuvuonna ensimmäisten joukossa rokotteet saaneelle terveydenhuoltohenkilöstölle ja iäkkäille hoivakotien asukkaille.

Toki tämä on itsekäs länsimainen näkökanta. Maailmanlaajuisesti tilanne on aivan toinen. Köyhien maiden asukkaista valtaosa ei ole saanut ensimmäistäkään rokotetta, minkä myötä virus jatkaa leviämistään ja myös muuntautumistaan. Rokotteita onkin saatava yhteisvoimin globaalisti kattavasti kaikkialle.

Joka tapauksessa me suomalaiset olemme kohta selvinneet tästä kurimuksesta. Me olemme pian voittajia, koska me jaksoimme sekä suhtauduimme asiaan vakavasti ja vastuullisesti. Ymmärsimme ja ymmärrämme edelleen esimerkiksi sen, että maskinkäytöllä ei ensisijaisesti suojata itseä vaan muita.

Vielä pitää vain jonkin aikaa jaksaa malttaa, ettemme pilaa tätä kalkkiviivoilla. Samoin pitää varautua uusiin paikallisiin rajoituksiin, jos tautitilanne kuitenkin vielä pahenee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämän kaiken ymmärtämisellä on mitattu sivistystämme, ja olemme toistaiseksi selviytyneet hyvin tästä mittauksesta.

Kriisitilanteissa tulevat esiin ihmisten erilaiset luonteenpiirteet, ja niin on käynyt tässäkin kokemassamme koronakriisissä. Osa pelkää ja panikoituu sekä yltyy syyttämään muita tavalla, joka on useimmille meistä vierasta, jopa vähän pelottavaakin.

On ollut hämmentävää havaita, että Suomessakin on saanut kasvualustan aivan kaikkea epäilevä, salaliittoihin uskova ajatusmaailma, jossa on koronakriisin aikana väheksytty koronataudin vakavuutta ja päätetty välttää rokotteiden ottamista - ikään kuin aivan kaikkialla maailmassa tiedemiehet ja terveydenhuollon ammattilaiset olisivat tässä asiassa yksiselitteisesti väärässä.

Kun rokotekattavuus on pian riittävä ja kun puramme rajoitukset, tätä joukkoa käy sääliksi, koska virus kiertänee heidät kaikki. Se kiertänee yhtä lailla monet meistä rokotetuistakin, mutta olemme tuota joukkoa selvästi paremmin suojassa taudilta. Jo nyt koronataudin vakava muoto on rokottamattomien tauti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sivistyksemme mitataan vielä sillä, että jaksamme sietää ja huolehtia tästäkin joukosta, etenkin jos heille vielä huonosti käy.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi