play

Kolumni: Kun lehti uudistuu, taustalla on mietinnän ja riemun hetki poikineen

Veikko Huotari

Millainen etusivun ylälaidasta tehdään? Laitetaanko sininen linja, kuten suunnittelija ehdottaa, vai Karjalaisen perinteistä punaista? Onko fontin leikkaus nyt hyvä, että tekstiä on varmasti helppo lukea?

Mihin järjestykseen sivut laitetaan? Tuleeko pääkirjoitus heti lehden alkusivuille vai vasta myöhemmin, kuten Karjalaisessa on viime vuosina ollut tapana?

Näitä asioita sekä lukuisia, lukuisia muita olen pohtinut viimeisen pian parin vuoden aikana, kun olen ollut mukana suunnittelemassa lehtiuudistusta, jonka tulos huomisaamuna näkyy Karjalaisen lukijoille.

Karjalaisessa paperilehden ja samalla myös näköislehden uutisvalinnoista ja -painotuksista vastaa erillinen printtitiimi, jonka työsarkaa on näiden valintojen lisäksi paitsi lehden kokoaminen, myös lehdelle laaditun ulkoasun vaaliminen. Työskentelen tuon tiimin esihenkilönä, ja vastasinkin lehtiuudistuksesta Karjalaisen osalta.

Pääsimme tekemään Euroopan suurimmaksi sanottua uudistusta.

Olen jo vuosien ajan toiminut muun työni ohella erilaisissa kehitystehtävissä. Tässäkin uudistuksessa olen ollut mukana kyynärpäitäni myöten: muun muassa yli aukeaman yltävien uutisjuttujen mallit, siis otsikoiden ja kuvien paikat ovat pääosin minun piirtämiäni, toki suunnittelija Anna Thurfjellin antamien peruslinjojen pohjalta.

Kun yhteistyössä Mediatalo Keskisuomalaisen kanssa toteutettu lehtiuudistusprojekti alkoi, oli selvää, että kehitystyötä tulisi erityisen pitkä, mittava ja myös ammatillisesti kiinnostava. Keskisuomalainen-konsernin kautta myötä mukaan tuli kymmeniä lehtiä. Tämä oli eräänlaista herkkua myös meille uudistusta rakentaneille – pääsimme tekemään Euroopan suurimmaksi sanottua lehtiuudistusta erinomaisessa, lehtitalojen voimat yhdistäneessä, joensuulaisen Terhi Nevalaisen johtamassa ryhmässä. Tällaista tilaisuutta ei tule vastaan kovin usein.

No, millainen siitä lehden uudesta ilmeestä sitten tuli? Hienohan siitä, vaikka itse mukana olleena sanonkin. Ilmeeltään klassinen ja skandinaavinen.

Erittäin vahvat, vähän kuin visuaalisilta vasaraniskuilta tuntuneet otsikkofontit ovat nyt poissa. Tilalla on hillittyä tyyliä, pohjoismaista luonnetta, jossa ollaan ylpeitä siitä, mitä on, mutta ei huudeta.

Otsikoissa ja tavallisessa leipätekstissä käytettävä fontti on alun perin suunniteltu suurelle espanjalaiselle El Pais -lehdelle, ja uskallan väittää, että fontti on selkeämpi ja helpompi lukea kuin aiemmin. Tämä ilahduttanee erityisesti ikäihmisiä, vaikka tokihan selkeä ilme hyödyttää aina kaikenikäisiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Moni asia on uudistuneessakin lehdessä tutulla paikallaan, eikä sanomalehden lukemiseen vieläkään tarvita käyttöohjetta tai rakettitieteen tohtorin papereita.

Tärkeimmät paikalliset uutiset löytyvät siis edelleen lehden alkupäästä, ja niitä seuraavat kotimaan ja ulkomaan uutiset. Tästä jatketaan kulttuurilla, mielipiteillä, teemoilla ja urheilulla.

Suurimmat muutokset lehden rakenteessa ovat tapahtuneet televisio-ohjelmissa, jotka on nyt koostettu lehden viimeiselle aukeamalle ennen takasivua. Kun ohjelmat on sijoitettu samalle aukeamalle, niiden tutkiminen on aiempaa helpompaa. Sarjakuva- ja sääsivu taas on nyt sijoitettu arkipäivien lehdissä kulttuurisivujen kupeeseen.

Lisäksi arkipäivien lehdet on nyt nidottu yhteen osaan, mikä tekee rakenteesta joustavan: näin esimerkiksi uutissivuille on aiempaa helpompaa sijoittaa suuriakin uutispaketteja tai toisessa tilanteessa vastata Ukrainan sodan myötä mahdollisesti yhä pahenevaan paperipulaan. Muita päiviä kookkaampi sunnuntain Karjalainen tehdään yhä kahteen osaan.

Kehitystyö ei pysähdy koskaan.

Kun uudistunut lehti huomenna tiistaiaamuna ilmestyy, on minulla todennäköisesti hieman väsynyt olo. Lehtiuudistuksen vaatimat tekniikkapäivitykset alkoivat kiirastorstaina heti edellisen lehden mentyä painoon ja jatkuivat yli pääsiäispyhien.

Työtunteja on tehty paljon, mutta kehittäjälle käyttöönottopäivät ovat juhlaa. Maanantain ja tiistain välisenä yönä on se projektin suurin onnenhetki, kun ensimmäinen uudenmallinen lehti tulee painokoneesta.

On niitä riemun hetkiä toki koettu uudistuksen aikana paljon muitakin, erityisesti silloin, kun on yhdessä ryhmän kesken ratkaistu pulma jos toinenkin ja saatu aikaan hienoja yksityiskohtia, kuten kirjoittajien kuvat suurten juttujen yhteyteen.

Nyt on teidän vuoronne, hyvät lukijat: antakaa meille palautetta, kuinka onnistuimme. Kehitystyö ei pysähdy koskaan.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi