play

Kolumni: Kyllä me tiedämme, miltä sinun kotonasi näyttää

Anni Rodriguez

Joulun aikaan kodeissa hyristiin mukavassa tunnelmakuplassa. Heti pimeän tullen iltapäivällä sytytettiin koti täyteen kynttilöitä ja hävittiin viltin alle.

Sen oli kuitenkin määrä kestää vain aikansa: kiireisimmät hankkiutuivat joulukuusesta ja muista koristeista eroon jo tapaninpäivänä, osa malttoi uuteenvuoteen. Vain harva jaksaa kodin joulukuplaa loppiaiseen saakka.

Uusi vuosi on mukava aloittaa laittamalla koti jälleen raikkaan oloiseksi, jotta kotona olokin korostaisi sitä tarmoa ja energiaa, jota vuoden alussa etsiskellään.

Meidän kotona se näkyy niin, että vuoden alussa kaivoin kaapeista kodin sisustukseen enemmän sinistä. Siitä tulee jotenkin mukavan energinen ja valoisa olo. Sininen sopii mukavasti tammikuisiin pakkaspäiviin, kun hanget kiiltävät ja päiväkin hivuttelee itseään koko ajan pidemmäksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaan miltä muuten näyttää muiden kodeissa vuoden alussa? Kyllähän me tiedämme. On muumimukia, Marimekon tai Vallilan verhokappaa, Ikean Söderhamn-sohva ja jossakin sen lähettyvillä ruukussa peikonlehti. Keittiö hyrskyttää Moccamaster. Joulun jäljiltä osa jättää vielä lopputalven ajaksi pöydälle Pentikin poron, kun ei raaski laittaa sitä vielä pois.

Keittiön ja olohuoneen välimaastossa seinään on kenties porattu vanhan asemakellon jäljitelmä ja valaisimena on Yki Nummen Lokki-valaisin, ja tämä on totta. Ystäväni lenkkeilee Joensuun keskusta-alueella, ja hänen ennätyksensä on puolen tunnin lenkin aikana kahdeksan ikkunoista bongattua Lokki-valaisinta.

Ja haluan korostaa, että luettelemalla näitä ei ole tarkoitus katsoa muita tai muiden koteja alaspäin. Meiltäkin löytyy kotoa näistä edellä mainituista esimerkeistä neljä, ja sen sohvan vielä haluaisin.

Jos kiinnostaa nähdä, miltä muiden kotona näyttää, television sisustusohjelmien sijaan totuuden tarjoavat asuntojen myynti-ilmoitukset. Niissä näkyy, minkälaisia verhoja, mattoja ja huonekaluja suomalaisissa kodeissa pidetään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osa parjaa suomalaisia siitä, että kaikki kodit ovat valkoisia. Se ei oikeastaan pidä paikkaansa. Tosin todennäköisesti mitä uudempi koti on, sitä valkoisempi se on. Silti suurin osa suomalaisista asuu kuitenkin ihan "normaalissa", ei-valkoisessa kodissa. Silloin olohuoneen seinä voi olla punainen ja lastenhuoneen vihreä.

Kodin tavarat tuovat myös turvaa. Harva haluaa muuttaessaan laittaa kerralla koko sisustuksen uusiksi. Sen sijaan mukana kuljettaa niitä tavaroita, jotka tekivät kodista kodin edellisessäkin paikassa.

Ulkomailla asuva ystäväni on rahdannut toiselle mantereelle mukanaan matkalaukuittain Iittalaa, Pentikiä ja Marimekkoa, enkä ihmettele lainkaan. Hänen luonaan vieraillessa oli hauska huomata, kuinka suomalaisen kodin saa luotua vaikka valtamerten taakse.

Myös huonekalujätti Ikean levittäytyminen maapallolle lienee pelastanut monen ulkosuomalaisen kodin hengen: sieltä kun voi ostaa tismalleen samanlaiset kalusteet kuin Suomen kodissakin oli.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi