play

Kolumni: Laskuopillisia esimerkkejä yleissivistyksen pohjaksi

Helena Tahvanainen

Kotikirjahyllystä voi löytyä mitä vain. Tuorein löytöni on Laskuopillisia esimerkkejä maatalouselämän alalta. Käsissäni on kirjan neljäs painos vuodelta 1927 - ensimmäinen painos on ollut vuodelta 1911. Tsaarin ajalta siis.

Maatalousministerillä ei ole ollut tuolloin isompia kiireitä, sillä esipuheessa mainitaan: Karjataloutta koskevat esimerkit on agronoomi ja maatalousministeri Ilmari Auer hyväntahtoisesti tarkastanut.

Isäni, setäni tai ties kuka muu on ollut esimerkillisen siisti koulunkävijä, sillä laskukirja on kuin pakasta vedetty muutamaa kannen mustetahraa lukuun ottamatta. Toivottavasti hän on kuitenkin silmäillyt ensisivuilta perusasiat.

Itse huomasin, etten ole ollenkaan jyvällä siitä, mitä metri on, paitsi tietysti sata senttiä ja tuhat milliä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei taida moni muukaan tietää, että se on kymmenmiljoonas osa matkasta maan navalta päiväntasaajalle puolipäiväpiiriä pitkin. Nykyään määrittely kuuluu vieläkin vaikeammin eli metri on pituus, jonka valo kulkee tyhjiössä 1/299 792 458 sekunnissa.

No entäpä painomittojen perusmitta gramma, paljonko se painaa? Yksi millilitra neliasteista vettä painaa gramman.

Tuskin oli tuokaan mielessä, mutta nykyisin käytettävääkään Planckin vakio on ainakin ulkomuistista ladeltavaksi vielä vaikeampi. Sillä määritellään kilogramma, joten gramma on siis tuhannesosa tästä: 6,626 070 15 x 10?34, kun yksikkönä on Js, joka on yhtä kuin kgm2s?1, missä metri ja sekunti on määritelty c:n ja ?tCs:n avulla.

Kymmenjärjestelmä on pysynyt sata vuotta vakaana Suomessa, Euroopassa yli kaksisataa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maatalouskoulujen laskukirjan ajoista astiamitat ovat muuttuneet tilavuusmitoiksi. Painomitoista unholaan ovat jääneet kilon ja tonnin välistä leiviskä ja sentaali.

Pitempiä välimatkoja isännän alut 1900-luvun alussa opetettiin vielä laskemaan peninkulmilla sekä deka- ja hehtometreillä.

Nyky-reijolalainen saisi vaihtelua arkipuheeseensa kertomalla, että Joensuusta kotiin on peninkulma.

Harmillista muuten, ettei urheilukisoissa ole hehtometrin ja myriametrin juoksuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi