play

Kolumni: Lentopallon EM-kisoissa maskit latistavat, mutta suomalaiskannattajat pitävät yllä loistavaa tunnelmaa

Sirpa Suomalainen

Tätä ennätettiinkin odottaa pari vuotta: pääsyä lentiksen arvokisojen katsomoon kannustamaan omia. Siinä toisten fanaattisten kannattajien joukossa on helppo unohtaa häveliäisyytensä ja taputtaa ja huutaa sen minkä jaksaa – ja vähän enemmänkin.

Ulkomailla otteluissa lentopallofanit ovat yhtä suurta perhettä. Voitettujen pelien jälkeen halataan tutut, puolitutut ja tuntemattomatkin. Kun kokonaisten turnausten ajan pyöritään samoissa kuvioissa, puolituttujakin kertyy aikamoinen liuta.

Arvoitus oli, muuttuuko fanijoukon käytös kotikentällä, kun sekaan tulee maallikoita, jotka eivät tiedä katsomon sääntöjä: Kun vastustaja syöttää, niin huudetaan SUO-MI ja taputetaan kolme kertaa rytmissä. Jos Suomi on tappiolla, niin huudetaan kahta kovempaa. Sen sijaan missään tapauksessa ei buuata eikä vihelletä ei omille eikä vieraillekaan. Tämä sääntö on ehdoton.

Kun syöttö on kotijoukolla, taputetaan reippaassa rytmissä ja tunnelman kohotessa huudetaan; Hei-hei-hei-hei…

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös huumori kuuluu suomalaiskatsomoon. Niinpä siellä on kaikenlaisia ilmestyksiä ja kylttejä, kuten ”Opintopintolaina on käytetty, äiti lähetä rahaa” tai Tampereen areenalla: ”Hyvä kylä tämä Turku”.

Näillä periaatteilla katsomosta on pelaajien mukaan tullut seitsemäs pelaaja, ilmeisesti yleispelaaja.

Heti Pohjois-Makedonia–Suomi-peli osoitti, että kannustustaito on tallella. Tosin kyllä maskit latistavat tunnelmaa, sillä ne hiostavat, pistelevät kurkussa ja tuntuu kuin happi ei riittäisi huutamiseen. Sitä paitsi olisihan se upeaa saada tuhansien kannustajien ilmeet näkyviin.

On myönnettävä sekin seikka, että oluen juonnin salliminen katsomossa riehaannuttaa suomalaisfaneja entisestäänkin. Tampereella olutta ei katsomoihin tuoda – ja hyvä niin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Makedonian joukkue ja pieni kannustajajoukko tuli tutuksi Sloveniassa kaksi vuotta sitten. Kun tulokkaan joukossa kannustustaito oli heikkoa, meitä siirtyi pieni iskujoukko pohjoismakedonialaisten keskelle johtamaan huutosakkia. Toiminta olikin niin tuloksellista, että Pohjois-Makedonia voitti yllättäen Valko-Venäjän ja huutosakkimme johtajasta tuli maan kunniakansalainen.

Pohjois-Makedonian joukkueen innokas kannattaja on passarin ja hakkuritähden äiti. Hänet bongasimme nyt myös Tampereen-katsomosta, mutta toisistaan eristettyjen lohkojen vuoksi emme päässeet puheille. Tämä äiti lopetti tyystin kannustamisen, kun omiensa tappio alkoi häämöttää.

Kaksi vuotta sitten Sloveniassa me suomalaisfanit olimme erityisasemassa, sillä isäntien mukaan me loimme hienon kisatunnelman. Ilman meitä monet ottelut olisikin pelattu puolityhjille katsomoille. Kisakaupungissa Ljubljanassa meitä arvostettiin niin, että saimme busseissa ja ratikoissa matkustaa ilmaiseksi otteluihin.

Ljubljanassa kerrottiin, että koko lentopallomaailma ihailee suomalaista fanikulttuuria, mikä on painanut vaakakupissa myönnettäessä seuraavien EM-kisojen kisapaikkakuntia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niinpä nyt pelataan Suomen EM-kisalohkoa Tampereella. Meillä on vielä kannustettavaa täällä keskiviikkoiltaan asti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi