play

Kolumni: Liha on ekologisempaa lemmikin kuin ihmisen suussa?

Esa Kurki

Myönnettäköön, että meillä langetaan likipitäen joka päivä lihan syntiin. Jottei jää väärinkäsityksiä, niin tarkoitan lankeamisella punaisen lihan syöntiä, ja suhteessa suurin syntisäkki on asian tiimoilta perheen vielä pentuikäisellä kissalla.

Aamutoimien järjestystä voi muuten vaihdella, kunhan lemmikki saa ensimmäiseksi ateriansa. Ratkaisu antaa sitten tilaa muuhun tekemiseen, kun karvakerän saa ohjattua lihakupilleen pois jaloista.

Nykyisissä kissojen valmisruuissa on hyvin monipuolisesti niin punaista lihaa, siipikarjan lihaa kuin kalaakin. Eipä ihme, että pyydystetyt myyrät jäävät yleensä kokonaan nautiskelematta.

Eritoten punaisen lihan pakkauksia avatessa kuuluu omantunnon vähän kolkutella viime vuosina iskostettujen normien mukaan. Monissa perheissä kehitys lienee kulkenut siihen suuntaan, että lemmikit syövät jo enemmän punaista lihaa kuin hoitajansa. Meilläkin kolmikiloinen katti pistelee luultavasti lähes yhtä paljon naudan-, sian- ja lampaanlihaa kuin kolmihenkinen viihdytysjoukkonsa yhteensä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tein pikahakua netissä siitä, miten vakavana ilmasto-ongelmana pidetään arviolta noin 1,5 miljoonan suomalaiskissan ja -koiran lihalla mässäilyä. Viittausten vähäisyyden perusteella arvioituna ongelma on ihan mitätön.

Kissat ja koirat tuottavat yli 100 000 auton päästöt.

Muutama ihmettelevän oloinen artikkeli asiasta löytyi, kuten Iltalehden juttu kolmen vuoden takaa otsikolla: Tutkimuksen perusteella arvioituna Suomen kissat ja koirat tuottavat yli 100 000 auton verran päästöjä vuodessa - silti lemmikeistä vaietaan, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta.

En ole varmasti ensimmäisenä luopumassa lemmikistä, mutta tässä olisi jollekin toimeliaalle poliittiselle vaikuttajalle hyvä tilaisuus profiloitua ilmastokysymyksessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miksiköhän lemmikkien määrän rajoittamisesta ei puhuta enempää, vaikka lihankulutuksen vaikutus ilmastonmuutokseen on ollut iso puheenaihe jo vuosikausia?

Asiaa on perusteltu niin, että lemmikkien ruokiin käytetään pitkälti ihmisravinnoksi kelpaamatonta teurasjätettä. Sekin on mainittu, että hiilitassunjäljen koko suhteessa suomalaisen koko hiilijalanjälkeen jää varsin vähäiseksi.

Lemmikkien määrän kasvaessa viime mainittu perustelu ontuu yhä pahemmin. Sitä paitsi, eiväthän suomalaisetkaan voi vallitsevan mielipiteen mukaan heittäytyä passiivisiksi ilmastokysymyksissä ja perustella tätä mitättömällä osuudellaan maailman kokonaispäästöistä.

Helsingin kaupunki ilmoitti luopuvansa tilaisuuksissaan liharuokien tarjoamisesta. Tämä on aiheuttanut melkoisen julkisen kaplakan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikutuksiltaan suurempi ilmastoteko olisi, jos kaupunki päättäisi ryhtyä näkyviin toimiin kaupungin lemmikkikannan rajoittamiseksi ilmaston nimissä vaikkapa perimällä jämäkästi lemmikkieläinveroa.

Mutta päättäjät ymmärtävät hyvin meidän lemmikkieläinten ja heidän hoitajiensa -puolueen mahdin: se on niin suuri, ettei kukaan asemaansa ajatteleva uskalla astua meidän tassuille.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi