play

Kolumni: Lisää valoa elämään vaikka taskulampulla

Jouko Kempas

Hyvää ja terveellistä on hunaja! Siihen vielä siirappia, sokeria ja kermavaahtoa. Sitä kun lipaisee, niin eipä tiedä pahaa maailmaa olevan olemassakaan.

Tuli vaan mieleen, koska tänään on ilon, valon ja onnellisuuden päivä. Tänään ei säästellä kiitollisuuden ja mielihyvän tunteita.

Joka päivä on onnenpäivä, jos herää aamulla, eikä pahemmin pistä niskaan. Tässä iässä paikkojen kolotus kuuluu asiaan. Siitä tietää olevansa elossa.

Illalla kun kemmertää yöpuulle, on onnellinen siitä, että taas on yksi päivä pulkassa ja huomenna on edessä uusi seikkailu - toivottavasti vielä useampia päiviä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Menossa on marraskuun ja maaliskuun välinen yö. Kun vuodessa on nykyään kolme syksyä ja välissä lyhyt kesä, tarvitsee kaiken valon. Kirkasvalolamppu on maailman parhaita keksintöjä, taskulamppu myös. Jotkut tunkevat älyvaloa korviinsakin. Lisää valoa päiviin ja öihinkin!

Lottovoitto on syntyä Suomeen, väitetään, mutta arpaonnea ei riitä kaikille. Pienikin voitto on parempi kuin ei mitään. Toisaalta jokainen on oman onnensa seppä. Voiko äksy ärtyilijä olla tietämättään onnellinen?

Menossa on marraskuun ja maaliskuun välinen yö.

Hyvä henkilökohtainen ystäväni Wikipedia kertoo, että onnellisuus on tunne, johon liittyy tyytyväisyys omaan elämään, tunne hyvinvoinnista ja siitä että elämänlaatu on kohdallaan. Elämä maistuu hunajalta ja on hyvää, merkityksellistä ja arvokasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Noinhan se on - sitä ei vaan tule aina ajatelleeksi. Kun sanoo, että on onnellinen mies ja täppää loppuun pisteen, niin se on enemmän kuin ilman pistettä, jolloin loppulitviikki jää avoimeksi.

Positiiviset tunteet tekevät onnelliseksi. Kun niitä on paljon, jää negatiiviset tunteet vähemmälle. Vähemmän ärtymystä, stressiä ja masennuksen tunteita.

Onnellisuutta on tutkittu tieteellisesti. Mitäpä ei olisi. Tutkimuksissa on selvinnyt, että onnellisuus periytyy. Pitkäaikaisen onnellisuuden kokemisen eroista ihmisten välillä noin puolet voidaan selittää geeneillä. Noin 40 prosenttia on kiinni ihmisen omista toimista.

Ulkoiset olosuhteet vaikuttavat noin 10 prosenttiin onnellisuudesta. Niitä ovat ainakin terveys, turvallisuus, toimeentulo ja ennen kaikkea hyvät ihmissuhteet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kansakuntia on vertailtu keskenään maailman onnellisuuskartalla. Tutkimusten mukaan onnellisiksi itsensä kokevien kansojen tyytyväisyys elämään ei ole muuttunut merkittävästi sadan vuoden aikana.

Suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset olivat ja ovat onnellisia ja tyytyväisempiä kuin esimerkiksi intialaiset ja tansanialaiset. Eroja selittää esimerkiksi vapaus, elinajanodote, tulot, terveys ja uskonnollisuuskin.

Onnelliset ihmiset ovat motivoituneita olemaan ystävällisiä muillekin. Kiitollisuus kuuluu vahvasti onnellisuuteen. Kiitolliset ihmiset nukkuvatkin muita paremmin.

Toisille onnellisuus asuu korvien välissä, toisille lompakon setelipuolella. Kiitollinen ihminen ei harmittele, mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä, mitä hänellä on. Huomenna on vielä parempi päivä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi