play

Kolumni: Luontopolulle kiertoliittymä ja välipalamyyntiä

Jouko Kempas

Totuus löytyi tekstiviestipalstalta. Luontopolku on pilattu. Polulle on tuotu sepeliä. Polusta on tehty puiden reunustama puistotie. Pakko käydä veronmaksajan tarkastuskierroksella.

Totta, nyt polulle voi lähteä vaikka korkkarikengissä pelkäämättä, että kompastuu juurakoihin tai liukkaisiin kivikoihin. Myös rollaattorimummot ja hurjastelevat huru-ukot pääsevät polulle ulkoilemaan.

Mutta pilattu mikä pilattu! Polun tekeminen esteettömäksi on tärkeä arvo. Tasapuolisuutta ei saa unohtaa. Kaikkien on päästävä polulle.

Keskeneräisiä töitä ei saada arvostella. Luontopolku ei ole vielä valmis. Kehitettävää ja parannettavaa riittää. Tässä muutamia ideoita:

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Auto rapaantuu parkkipaikalle tullessa. Tie on joko päällystettävä tai tehtävä autoille pesupaikka.

Parkkipaikalle on luvattu vesivessa. Eikö kompostivessa riitä? Vessaan on saatava käyttöohjeet pöntön viereen monella kielellä. Tehkää näin, älkää noin! Kädet on pestävä mennen tullen.

Luontopolun portille on tehtävä suuri kyltti monella kielellä. Kylttiin teksti isoilla kirjaimilla: Ihmisten tervehtiminen polulla ei tuhoa luontoa, eikä ole vaarallista.

Ensimmäiseen suureen polkujen risteykseen on tehtävä kiertoliittymä. Risteyksestä tulee ruuhka-aikana turvallisempi, ja nokkakolarit vähenevät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Heti alkuun rannalle on tuotu piknik-pöytiä. Maisemapaikalta on näkymä rantakaseikkoon. Koska kaikki eivät hoksaa ottaa mukaan omia eväitä, on piknik-paikalle järjestettävä välipalamyyntiä. Sämpylöitä, mehua ja jätskiä. Teineille energiajuomia, sillä ilman ei jaksa.

Jos ihmistyöhön ei haluta satsata, niin välipala-automaatti. Nuorisotyöttömiä olisi kyllä joutilaina tuollaisiin hommiin.

Ihmisten tervehtiminen polulla ei tuhoa luontoa!

Polun varrelle on tehty nuotiopaikkoja. Väärinkäsitysten välttämiseksi polttopuita ei ole valmiina. Joku voi luulla, että polttopuita saa jokamiehen oikeudella poimia mukaansa kuin mustikoita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Roskapönttöjäkään ei ole nuotiopaikalla. Ajatelkaa, nyt joutuu ihan itse tuomaan pois omat roskansa.

Polun varrella on penkkejä levähtämiseen, mutta kaikilta ei ole näkymää järvimaisemaan. Pitäisi olla. Metsää pitää raivata tieltä pois. Ja penkeille pehmikkeitä ja lämmikkeitä, kun talvi on tulossa.

Myös latausasema tarvitaan. Pitäähän älykännykkä saada täyteen latinkiin, jotta pystyy polullakin somettamaan.

Luontopolku täytyy valaista, jotta voi kulkea yötäpäivää. Polku on aurattava auki joka aamu talvella.

Tasapuolisuuden nimissä polulle on päästävä maastopyörällä, retkiluistimilla, kaikilla hiihtimillä ja myös koiran kera. Polku täytyy hiekoittaa puoliksi niin, että toisella reunalla voi vetää pulkkaa tai lykätä potkuria. Tilaa vaatii ja tiukkaa tekee, mutta kyllä sopu sijaa antaa myös digitaaliselle ulkoilulle. Pääasia, että tasa-arvo toteutuu.

Kuntoportaita ei polulle tarvita, eikä frisbeegolfrataa. Niille on paikka ihan jossakin muualla.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi