play

Kolumni: Maailma taitaa sittenkin pysyä lähes entisellään

Helena Tahvanainen

Puolitoista vuotta sitten, kun Suomi ja maailma olivat sulkeutuneet - voisipa sanoa - täysin, alettiin kuvitella, ettei koskaan palata entiseen.

Se ei ollut ihmekään, olihan eristäytyminen silloin koronalle ainoa vastalääke. Rajat pantiin kiinni ja rajoitettiin niin ihmisten välisiä suhteita kuin liikkumista ylipäätään - ja sitä tiukemmin, mitä tiheämpää oli asutus ja suurempi väkimäärä.

Rokotteesta puhuttiin, mutta sen kehittämisen uskottiin olevan pitkän tien päässä.

Maailman uskottiin mullistuneen täysin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Erittäin tehokkaita rokotteita onnistuttiin kehittämään kuitenkin ennätysajassa. Kiitos siitä kuuluu suurelle hädälle, minkä korona aiheutti: rokotekehittäjillä oli rajattomat resurssit ja lisäksi pohjaa aiemmista koronarokotteista. Nollasta ei tarvittu alkaa.

Vaikka varsinaisia lääkkeitä koronaan ei ole vieläkään, paljon on hoidossakin opittu alkutilanteeseen nähden.

Lisäksi ihmiset ovat tottuneet ja sopeutuneet rajoitustoimiin ja hygieniastaan huolehtimiseen.

Vaikka maskeista luovuttaneen pian, jotain toivoisi jäävän jäljelle. Köhäajan maskien toivoisi pysyvän katukuvassa, ja vaikka pää kainalossa töihin tulevien sankarien muuttuvan historiallisiksi hölmöiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mutta se maailman muuttuminen pysyvästi, se ei tainnut sittenkään toteutua.

Vakavissaan ennustettiin, että matkailu ei elvy koskaan ennalleen. Vielä ei tiedetä, palataanko ihan entiseen hurjasteluun, mutta hyvässä vauhdissa ollaan jo nyt.

Some-päivitykset italialaisilta lenkkipoluilta ovat jo täyttä totta, ja matkoja varataan se, mitä varattavissa on. Ilmastonmuutoksenkin vastainen taistelu on koronasta vapautumisen hurmassa painunut taka-alalle.

Työelämän odotettiin muuttuvan pysyvästi. Taisi se vähän muuttuakin. Jo aiemmin alkanut tapa tavata esimerkiksi Teamsissa käyttämättä kokonaista päivää tunnin kokoukseen Helsingissä, vankistui varmasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mutta se, että syrjäisille seuduille voitaisiin muuttaa tekemään työtä etänä, ei toteudu läheskään niin laajasti kuin optimistisimmat odottivat.

Etätyö lisääntyy vaan ei tule sittenkään valtavirraksi. Yhä useammalla työpaikalla palataan kohti entistä. Etänä tehdään enemmän kuin ennen koronaa, mutta ei niin paljon, että muuttaminen pois työpaikan lähietäisyydeltä tulisi kysymykseen muuten kuin poikkeustapauksissa.

Työnantajat haluavat nähdä työntekijänsä ja työntekijätkin työnantajansa, työkavereista puhumattakaan.

Toivon maalaavani turhaan piruja seinälle ajatellessani, että vain yksi kylmä ja sateinen kesä ja loskainen talvi - ja kotimaan matkailun koronan avulla saavuttama etumatka on menetetty.

Kotimaan matkailu on elpynyt ennätysmääriin kaikissa maissa, joten toisaalta sopii toivoakin, että ihmiset alkavat vilkuilla oman maan rajojen ylitse - muun muassa Venäjällä ja Britanniassa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi