play

Kolumni: Maailman parasta viihdettä läpimädissä kulisseissa

Jentta Ilanmaa

Jalkapallon MM-kisat alkavat sunnuntaina Qatarissa. Tuttavapiiriini kuuluu lukuisia kovia jalkapallofaneja, joten normaalisti kisoja edeltävällä viikolla puheet niin kasvokkain kuin sosiaalisessa mediassakin kieppuvat lähinnä joukkueiden, niiden kokoonpanojen ja sijoitusveikkausten ympärillä.

Nyt ei mitään. Ei ensimmäistäkään kisapostausta.

Urheilun, rahan ja politiikan symbioosi ei tule kenellekään yllätyksenä, mutta ilmeisesti joku raja on ylittynyt Qatarin kisojen kohdalla. Korruptio, kisapaikkojen rakentamisessa käytetty pakkotyövoima ja tuhansien siirtotyöläisten kuolema, Qatarin räikeät ihmisoikeusrikkomukset ja keskellä aavikkoa syystalvella pelattavat kisat on käsittämätön yhdistelmä, josta on vaikea kehitellä suuren urheilujuhlan tunnelmaa.

Suomessa samoin kuin muualla maailmassa Qatarin kisat ovat nostaneet keskustelua siitä, tulisiko kisoja boikotoida jättämällä ne kokonaan näyttämättä.

Neljä vuotta sitten Venäjällä pidettyjä MM-kilpailuja seurasi noin 3,5 miljardia ihmistä, mikä on yli puolet kaikista maailman yli kolmevuotiaista ihmisistä.

Katsojamäärä on noussut vuosi vuodelta, ja Qatarin kisoille on ennustettu neljän, jopa viiden miljardin ylittäviä katsojalukuja.

Saa arvata, mikä on ollut tv-yhtiöiden kiinnostus boikottiin. Suomessa MM-kisat näkyvät väellä ja voimalla Ylen ja MTV:n kanavilla.

Kisat näkyvät samalla tavalla kuin ennenkin, mutta kukaan ei pakota niitä katsomaan. Katsojaboikotteja on viritelty ympäri maailmaa, ja onkin mielenkiintoista seurata, näkyykö tämä lopulta myös katsojaluvuissa.

Vai käykö niin, että kun pilli viheltää pelit alkaneeksi ja pelaajat juoksevat kentälle, fokus kääntyy taas itse urheiluun ja kisoihin liittyvä mätä siirtyy ajatuksissa taka-alalle.

Veikkaan jälkimmäistä. Maailman parhaiden jalkapalloilijoiden seuraaminen on viiden tähden viihdettä, ja pohjoiskarjalaisella kotisohvalla siitä suoraselkäisesti kieltäytyminen tuntuu kohtuullisen turhalta taistolta tämän maailman vääryyksiä vastaan.

Arvostan kyllä, jos joku on näin päättänyt tehdä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi