play

Kolumni: Maanantai ei ole sattumalta maanantai

Jouko Kempas

Miksi maanantaita sanotaan maanantaiksi? Se voisi olla ensimmäinen päivä tai kuun päivä.

Keskiviikko on puhekielessä pikkulauantai ja lauantai lottopäivä. Virallisesti maanantai on maanantai, ehkä koko viikon tylsin päivä.

Muinoin viikko alkoi sunnuntaina, mutta nykyään maanantaina. Siksi ensimmäinen päivä. Jos viikko alkaisi vieläkin sunnuntaina, olisi maanantai toinen päivä, tai puhekielessä kakkonen.

Keskiviikko oli viikon keskimmäinen päivä silloin, kun viikko alkoi sunnuntai. Siitä jäi nimi päivälle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Almanakkatoimiston mukaan viikonpäiviä nimettiin planeettojen, kuun, auringon ja niitä edustavien jumalien nimien perusteella jo muinaisten roomalaisten aikaan.

Viikon ensimmäinen oli Saturnuksen päivä, toinen auringon ja kolmas kuun. Hetkinen - eikö maanantai ollut kuun päivä? Nykyään maanantai-nimen selitetään tulevan sukulaisväännöksenä moon-sanasta. Englannin kielessä maanantai on monday.

Alun perin viikon neljäs oli Marsin päivä, viides Merkuriuksen, kuudes Jupiterin ja seitsemäs Venuksen päivä.

Roomalaisilla tiistai oli Marsin päivä. Meillä Suomessa tiistai lie saanut nimensä germaanien taruston sodan jumalasta Tiw. Hän oli Odinin poika, eikä häntä ei ole pidetty erityisen sympaattisena. Ei ihme, jos tiistaina pistää niskaan ja kolottaa otsaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Torstai oli roomalaisille Jupiterin päivä. Suomalaisten torstai on sukua germaanien Tor-jumalalle. Perjantain nimi puolestaan viittaa germaaniseen Freya-jumalattareen. Rooman valtakunnassa perjantai oli rakkauden ja kauneuden jumalattaren Venuksen päivä.

Lauantai on saunapäivä suomalaisille. Lauantai-nimi on ruotsin kielen pikkuserkun kumminkaima, ja viittaa kylpemistä kuvaavaan sanaan. Suomen sunnuntai tulee aurinkoa tarkoittavista sanoista. Aurinkoinen päivä satoi tai paistoi.

Sekavaa mutta mielenkiintoista.

Niin on myös maissa, joissa viikonpäiviä on nimetty numeroilla tai yhdistelmällä numeroita ja niistä poikkeavia nimiä. Esimerkiksi Virossa maanantai on esmaspäev mutta sunnuntai pühapäev. Venäjällä tiistai, torstai ja perjantai ovat lukusanoja mutta lauantai on sapattia tarkoittava subbota.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomessa sunnuntaita sanotaan myös lepopäiväksi. Nuoriso tuskin muistaa, että ennen tehtiin töitä ja käytiin koulua myös lauantaisin.

Kuukausien nimet ovat myös sangen suomalaisia. Ne pohjautuvat enemmän maatalousvaltaisen yhteiskunnan luonnon kiertokulkuun. Monissa muissa maissa ja kielissä kuukausien nimillä on uskonnollinen tausta.

Elokuussa alkaa elonkorjuu, kun viljat korjataan talteen. Heinäkuussa huiskitaan heinätyöt. Kesäkuu ei tarkoita kesää, vaan kesantopellon kyntämisen aikaa. Toukokuussa tehdään toukotyöt, kylvetään viljaa. Huhtikuussa kuuluu tehdä metsätöitä ja kaataa huhta, eli havupuukaski. Ennen syyskuu oli vuoden seitsemäs kuukausi. Nimi tulee siitä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi