play

Kolumni: Maaseudulla ollaan kovin tyytymättömiä Yleen – eikä ihme

Helena Tahvanainen

Pienituloisimpia lukuun ottamatta me kaikki maksamme Yle-veroa. Monet nuoret ja kevyimpiin ohjelmiin mieltyneet ovat perinteisesti vastustaneet sitä: ”Eihän me koskaan edes katsota Yleä!”

Nyt tyytymättömien kuoroon on liittynyt yhä enemmän maalla asuvia, ehken siis vanhempaa ikäluokkaa.

Maaseudun Tulevaisuuden (27.10.) teettämän kyselyn mukaan peräti 58,5 prosenttia maaseutumaisissa kunnissa asuvista kokee, ettei saa riittävästi vastinetta Yle-verolle.

Mitä taajemmin asuttu kunta, sitä tyytyväisempiä ollaan. Pääkaupunkiseudun asukkaista yli 60 prosenttia tykkää Ylestä.

Maalla asuvien tyytymättömyys on lisääntynyt vuodessa peräti 12,5 prosenttiyksikköä. Herättääköhän tilanne Ylen päättäjät, ohjelmapolitiikasta vastaavat ja jopa toimittajat?

Mielestäni puheet vihervassareista ja heidän ylivallastaan mediassa ovat pääosin hölmöjä, mutta kyselyn perusteella haukkumisilla voi olla vähän pohjaakin. Tyytyväisimpiä Yleen ovat kristillisdemokraatit, vihreät, sosialidemokraatit ja vasemmistopuolueen kannattajat.

On pakko, vaikkei haluaisi, nähdä vähintäänkin jonkinasteista tendenssiä siinä, mitä, miten ja kenen voimin ajankohtaisia kysymyksiä ratkotaan erityisesti poliittisissa ja laajemminkin yhteiskunnallisissa keskusteluohjelmissa.

Ei studioon pidä kutsuakaan huuhaa-tietäjiä, mutta erilaisia mielipiteitä ja lähtökohtia pitäisi hyväksyä – ja niin, että ”vastakkaisenkin” näkökulman esittäjällä olisi samanlainen osaamis-, tieto- ja esiintymiskyky kuin yleläistä valtavirtaa mukailevalla.

Valikointi käy korvaan erityisesti maaseutua sekä metsä- ja maataloutta käsiteltäessä.

Maaseudun epäluottamus Yleen lienee osin peräisin aluetoimitusten ohjelma-ajan karsimisesta. Oman maakunnan toimitukselta odotetaan uutisia ja juontoja nimenomaan Pohjois-Karjalasta, ei painottuen Pohjois-Savoon.

Pelkkä aamuvuoro Joensuun toimituksessa ei riitä. Anteeksi vain, nurkkakuntaisia ollaan – eikä vain täällä.

Toki ohjelmat hoituvat, siis ohjelma-aika saadaan täytettyä, Helsingistä ja Kuopiosta käsin, mutta ei kannata ihmetellä, että usko Yleen ja halu veronmaksuun rapistuvat.

Mitä maaseudun unohtamiseen tulee, esimerkkinä voi käyttää myös Ylen luonto-ohjelmia. Kuuntelen niitä ahkerasti.

On suoranainen ihme, jos linturetkelle tai muuten luontoa ihmettelemään on lähdetty pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. On joskus toki lähdetty Lahteenkin asti, ja Lappiin toki.

Voi miettiä myös klassikko-ohjelmaa Metsäradiota. Sekin on muutettu käytännössä luonto-ohjelmaksi, jossa metsätaloudella tai metsänhoidolla ei juuri ole enää sijaa.

Suomessa on sentään yli 630 000 metsänomistajaa, entiset ja tulevat metsänomistajat päälle. Jos vaikka ajateltaisiin, että he eivät hakkaa metsiään – mikä ei tietenkään pidä paikkaansa kuin metsää omistamattomien (pääkaupunkilais)toimittajien mielissä – useimpia kai kuitenkin kiinnostaisi metsän hoitaminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi