play

Kolumni: Marinin hallitusta koossa pitävä liima alkaa k:lla ja nyt myös o:lla

Pasi Koivumaa

Mikä on se liima, joka pitää Sanna Marinin (sd.) hallitusta koossa todennäköisesti seuraaviin säännönmukaisiin eduskuntavaaleihin ja kevääseen 2023 saakka?

Onko se hallituspuolueiden luja usko hallitusohjelmaansa ja innostus siitä, kuinka hyviä asioita ja parannuksia jäljellä olevista yhteisistä päätöksistä voidaan vielä odottaa? Onko se puolueiden välinen keskinäinen luottamus, hallituksen me-henki ja hallituspuolueiden puheenjohtajien välinen hyvä kemia?

Onko se peräti rakkaus?

Ei se ole mikään näistä. Se on korona.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

On korkea aika sanoa ruma sana niin kuin se on. Jos koronapandemiaa ei olisi, hallitus olisi todennäköisesti jo hajonnut tai viimeistään nyt hajoamassa.

Mutta kun tätä jossia ei ole tapahtunut eikä täti ole setä. Korona on ollut, on ja pysyy kuin se kuuluisa läntti Junttilan tuvan seinässä.

Kyse on tietysti koronan lisäksi hallituspuolue keskustasta. Keskusta on ottanut koko hallituskauden ajan hallituksessa näkyvästi yhteen vihreiden kanssa turpeesta, metsiensuojelusta ja ilmastotoimista, mikä ei ole ollut omiaan vahvistamaan hallituksen yhtenäisyyttä. Hallituksen koossa pysymisen kannalta tätä vakavampi jakava asia on kuitenkin keskustan ja SDP:n väliseksi kiteytyvä näkemysero kestävästä talouspolitiikasta ja siihen liittyen tarvittavista mutta ikävistäkin työllisyystoimista.

Keskustassa tämä jakolinja koetaan vakavaksi, ja onhan kyse toki siinä asiassa aivan jokaisen hallituksen perusprinsiipeistä. Tilanne on muuttunut keskustan kannalta sitä sietämättömämmäksi, mitä pidemmälle hallituskausi on edennyt ja mitä myöhäisemmäksi ovat siirtyneet kovat työllisyystoimet sekä paluu ennen koronaa sovittuihin kehyksiin - ja mitä vähäisemmäksi käyvät merkit keskustan kannatuksen kääntymisestä nousuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keskusta olisi jättänyt hallituksen näistä edellä mainituista syistä ja valmistautui tekemään sen tulevana keväänä, mutta kun korona. Ei keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon kuukausi sitten kuultua julmistelua ja uhkailua keskustan hallituskumppaneille olisi kuultu, jollei sen takana olisi ollut jo aitoa tuskaa ja painetta jättää hallitus. Johan tuolle jatkuvalle uhittelulle ja sitten nöyrälle taipumiselle nauraisivat muuten naurismaan aidatkin.

Mutta kun korona.

Pandemiatilanne myös Suomessa on muuttunut uuden ja helpommin tarttuvan variantin vuoksi taas aiempaa vakavammaksi niin, että keskusta joutuu tai näkökannasta riippuen pääsee taas kerran sanomaan, että koronakriisin rinnalle ei tarvita poliittista kriisiä. Niinpä hallitus jatkaa.

Jokin ansio hallituksen koossa pysymisestä kuuluu toki aina pääministerillekin ja niin nytkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suurin ansio juuri nyt ei kuitenkaan ala pääministerin nimen etukirjaimilla, vaan se alkaa k:lla kuten korona ja nyt myös o:lla kuten omikron.

Päivitetty kello 15.55: Muokattu otsikkoa ja viimeistä kappaletta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi