play

Kolumni: Mieluummin ajoissa kuin liian myöhään

Jouko Kempas

Joulu meni jo. Silti mies kirjoittaa joulupukille. Ei myöhässä, vaan ajoissa. Uuteen jouluun ei ole enää vuottakaan.

Väitetään, että aikuiselle miehelle on vaikea keksiä lahjoja, kun kaikkea on jo tarpeeksi. Kyllä ei ole. Tässä vinkkejä tarpeellisiksi lahjoiksi.

Jouluhalko olisi kiva yllätys.

Ranskalaisille jouluhalko on puuhalon näköiseksi tuunattu perinneleivonnainen, kuin kääretorttu. Sillä juhlittiin vanhaa kelttiläistä tapaa vuoden lyhimpänä päivänä, talvipäivänseisauksena. Aurinkoa symboloiva suuri hedelmäpuun halko poltettiin, mikä takasi hyvän sadon seuraavaksi vuodeksi. Tuhka kerättiin talteen, minkä uskottiin tuovan onnea ja varjelevan onnettomuuksilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sittemmin kehitys kehittyi. Suuren halon polttaminen ruokasalin pöydällä kävi uskaliaaksi ja vaaralliseksi. Halko korvattiin pienellä oksalla, joka pantiin keskelle pöytää, koristeltiin ja ympäröitiin herkuilla.

Aikaa kului ja tapahtui joulun ihme niin kuin monessa muussakin perinteessä. Oksa muuttui pikkuhiljaa leivonnaiseksi herkkusuille.

Hieno perinne, mutta kyllä suomalainen mies ottaa mieluummin jouluhaloksi perinteisen kolmekymmensenttisen ja rutikuivan koivuhalon. Mäntyhalkokin käy, ehkä myös kuusi. Kun jouluhalon päälle pistää villasukan, niin onpa hyvä ja halpa lihashuoltovasara. Ihan itse tehty, eikä kuluta sähköäkään.

Saa ruveta sohvalle selälleen tarkkailemaan maailmanmenoa.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jouluna hössötetään ja vouhotetaan, kun pitäisi ottaa hissunkissun ja pötkötellä. Miehiä syyllistetään. Pitäisi sulattaa kinkkua: juosta, hiihtää tai vähintään kävellä.

Moraalinvartijaksi on hankittu aktiivisuusrannekkeita miehille ja naisillekin. Ranneke patistaa liikkumaan, mutta ei kuitenkaan ääneen motkota. Parempi miehelle olisi passiivisuusranneke.

Sellaisen kun pistää ranteeseen, ei tarvitse muille selitellä. Ranneke on lupalappu olla tekemättä mitään, jos ei huvita.

Saa ruveta sohvalle selälleen tarkkailemaan maailmanmenoa. Saa köllötellä ja välttää sekä hikoilua että sykkeen nousua. Saa olla vaan... Tekee hyvää mielelle ja terveydelle, kunhan muistaa, että aina välillä pitää syödä. Silloin ei pääse nälkä yllättämään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laulava käsisaippua puuttuu myös vielä. Sellaista ei ole tiennyt tarvitsevansa, mutta kohta huomaa, että ei osaa olla ilmankaan.

Kiinalaistuote on tehty etenkin lapsille. Kyllä lapsenmielisiä miehiäkin kehotetaan pesemään käsiään usein nyt, kun ajat ovat ankarat.

Ajatus menee niin, että kun saippua laulaa, niin lapsi pesee kätensä mielellään. Tulossa lienee myös laulava hammastahna. Tuotekehittelijät lupaavat pieruja rupsuttelevaa saippuaa. Pieruhan naurattaa.

Valopipo on myös tarpeellinen lahja. Sellainen, jossa loistaa valo eteen ja taakse. Näkevät kaikki, jotta tuolla se valopää menee.

Sesonkituotteeksi täytyy kehittää valopipo vilkkuvilla värivaloilla. Pipoon täytyy saada myös lähi- ja kaukovalot, jotta vastaantulija ei sokaistu.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi