play

Kolumni: Ministerikin saa saada vauvakuumetta, ja se on toivottavaakin

Helena Tahvanainen

Sisäministeri Maria Ohisalolla (vihr.) oli keskiviikkona isompia uutisia kuin suunnitelmat halustaan jatkaa puolueensa puheenjohtajana syyskuun puoluekokouksessa. Ohisalo odottaa lasta.

Naispoliitikon perheenlisäys konkretisoituu erityisen selvästi äidin raskauteen. Isät ovat taustalla, julkisuudessa olevalle äidille kasvaa vauvavatsa.

Jos joku vielä ilkeää solvata nykyistä hallitusta teinityttöjen huulipunahallituksen kaltaisilla haukkumailmaisuilla, ottakoon lusikan kauniiseen käteen.

Suomessa teiniraskaudet ovat harvinaisia, mutta Sanna Marinin (sd.) joulukuussa 2019 aloittaneen hallituksen 19 ministeristä pian neljä on tullut ministerikaudellaan vanhemmaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) vauva tulee ensi viikolla vuoteiseksi. Hän oli isäksi tullessaan ministeri Rinteen (sd.) hallituksessa, joka oli lyhytaikainen Marinin hallituksen edeltäjä.

Nykyisen valtiovarainministerin Annika Saarikon (kesk.) nuorimmainen syntyi syyskuussa 2019.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) palasi juuri äitiysvapaalta.

Ja nyt siis on sisäministerin vuoro. Kaikki nämä ministeri-isät ja -äidit ovat iässä, jossa lapsentekoa ei voi enää lykätä, olipa karriääri miten merkittävä tahansa. Se on biologiaa, ei politiikkaa, vaikka Ohisaloakin muusta varmasti epäillään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joskus raskaus vain sattuu tai sen pystyy satuttamaan uran kannalta sopivaan saumaan. Voisin vahvistaa sen omaltakin kohdaltani, enkä varmasti ole ainoa.

Eduskunnan, saati hallituksen kokoonpano noudattaa entistä enemmän äänestäjien sukupuoli- ja ikärakennetta. Vaikka yhä keskivertopoliitikko on keski-iän ylittävä herrahenkilö, moni äänestäjä luottaa enemmän nuorempiin.

Poliitikko tuntuu uskottavammalta äänestäjäkunnalleen tärkeiden asioiden ajajalta, jos hän on ikään kuin samalla aaltopituudella.

Vuosikymmenten takaiset kansanedustaja- ja ministerikuvat vanhahkoista mustapukuisista miesjoukoista tuntuvat suorastaan absurdeista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos nykyhallitusta haukkuu teinilaumaksi, vanhojen aikojen hallituksia voisi ilkeästi kutsua ukkolaumoiksi - sivistyneemmin vanhojen herrojen klubeiksi.

Noina aikoina ei ministerien, tuskin kansanedustajienkaan, vauvauutisia tarvinnut jännittää varsinkaan, kun lapsenlapsistakaan ei pidetty meteliä.

Uuden ajan poliittisessa elämässä aloitti vuonna 1995 Janina Andersson (vihr.), joka imetti lastaan julkisesti eduskunnassa. Silloinen toimittaja, nykyinen Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen yritti kysellä (HS, 28.4.1995) eduskunnan toiselta varapuhemieheltä Matti Louekoskelta (kesk.), miksi eduskunnassa ei saa imettää.

Louekoski pysyi vaiti kuin muuri siihen asti, kun asia olisi käsitelty puhemiesneuvostossa.

Onpa ollut puhemiesneuvostolla pohdittavaa! Koko kohu tuntuu aivan uskomattomalta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi