play

Kolumni: Moottorisängyn töpseli pois seinästä ja räväkät jouluvalot päälle

Jouko Kempas

Suomalaisia patistetaan säästämään sähköä. Se on helppoa kuin sähkötön heinänteko. Tehkäämme siis näin.

Moottorisoidun sähkösängyn töpseli pois seinästä. Ei ollut moottorisänkyjä sotavuosina, eikä 70-luvun energiakriisissä. Sähkötoiminen lämpöpeitto ja lämpötyyny käyttökieltoon. Sähköistetty torkkupeitto takaisin varaston hyllylle. Ilmankin saa tupsluikkarit torkuttua.

Hyvin nukutun yön jälkeen aamupesulle. Kylpyhuoneeseen ei valoja. Kyllä se pesu sujuu pimeässäkin. Naama ja kainalot ovat entisillä paikoillaan. Hampaat täytyy pestä joka aamu ja ilta, mutta ei sähköhammasharjalla. Se on sähkösyöppö.

Sitten aamupalalle. Sekin luontuu ilman sähköhellaa, mikroaaltouunia, kahvinkeitintä, munankeitintä, pakastinta, jääkaappia ja yleiskonetta. Mielikuvitusta vaan peliin, niin kyllä onnistuu.

Avotulen tekoa sisätiloissa on syytä välttää. Puuron ja kahvin voi käydä kiehauttamassa pihalla. Samalla keittää kananmunatkin. Marjat kannattaa ottaa pakastimesta sulamaan edellisenä iltana. Aamulla ne ovat parhaimmillaan ilman mikroaaltouunia. Leikkeleet ja voi säilyvät käyttökunnossa ulko- ja sisäikkunan välissä. Aamusmoothie syntyy käsipelissäkin. Yleiskonetta ei siihen tarvita.

Tukka asettuu työkuntoon ilman sähköistä kuivaajaa tai kiharrinta. Jos ei, niin tukka pois vaan ja kaljuksi tai pipo päähän työpäivän ajaksi.

Työmatka sujuu sähköttä. Ei missään tapauksessa sähköautoa, -polkupyörää tai -potkulautaa. Ne ovat sähköä tuhlaavia paholaisen keksintöjä. Kun kulkee työmatkan kävellen, hiihtämällä tai potkukelkalla, niin kyllä säästyy sähköä. Kansantalous kiittää.

Töissä aika käy pitkäksi, kun säästetään sähköisten atk-laitteiden käytössä. Lyijykynä, paperi ja helmitaulu ovat taas arvossaan työvälineinä. Sähköiseen aikaan töissä on unohtunut, että tärkeintä ei ole tehokkuus vaan laatu ja hyvät ihmissuhteet.

Kun välttää työmaaruokailua, säästää nälkää iltaa kohti. Päivän tärkein ateria syödään illalla perheen kesken. Kylmät alkupalat riittävät hyvin. Telkkarista saa katsoa yhdet iltauutiset. Tietokone aukaistaan kerran viikossa puoleksi tunniksi.

Näin kun säästää, voi hyvällä omallatunnolla mennä sähkösaunaan ja rapsauttaa päälle jouluvalot.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi