play

Kolumni: Mukana, läsnä vai tuntematon?

Ari Niiranen

Valtion virastojen rooli on muuttunut ja yksittäisten virkamiesten valta vähentynyt sitten 1992, kun maaherra Esa Timonen jätti Joensuun virastotalon. Piirihallintoviranomaiset on sulautettu keskusvirastoihin tai monialaisiksi alueellisiksi virastoiksi.

Sähköisten palvelujen ansiosta monet asiat hoituvat tietokoneella tai älypuhelimella. Väestö on keskittynyt, käyntiasiointi on vähentynyt ja työtä muuttunut paikkariippumattomaksi.

Valtion alueellinen läsnäolo, palvelu- ja toimitilaverkon tiivistäminen, monipaikkainen työ ja toimitilojen uudistaminen muodostavat valtionhallinnon uudistuksen kokonaisuuden. Tavoitteet ovat hyvät: ihmislähtöisten ja yhdenvertaisten palvelujen turvaaminen.

Virastojen alueellistamisesta on siirrytty puhumaan valtion alueellisesta läsnäolosta. Mitä se tarkoittaa pohjoiskarjalaisille? Maailma näyttää ministeriön neuvotteluhuoneesta, maakuntakeskuksen virastotalolta, kunnantalolta ja kansalaisen silmin varsin erilaiselta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjala on yhtenä kolmesta kokeilualueesta valtion palveluverkko- ja toimitilauudistuksessa. Tavoitteena on koota valtion viranomaisten käyntiasiointi yhteisiin toimitiloihin ja asiakaspalvelupisteisiin yhteistyössä Kansaneläkelaitoksen ja kuntien kanssa.

Joensuun Kauppakadun saneerattavaan valkoiseen virastotaloon ovat sijoittumassa kokeiluun kuuluvista viranomaisista aluehallintovirasto, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, Maanmittauslaitos, Digi- ja väestötietovirasto ja TE-toimisto sekä lisäksi Palkeet ja Tulli.

Valtion virastotalot seutukaupungeissa ja kirkonkylissä ovat jo pitkälle tyhjentyneet. Muutamista Pohjois-Karjalan taajamista löytyvät kunnan toimipaikkojen lisäksi vielä oikeusapu- ja edunvalvontatoimiston, Poliisin, verottajan, TE-toimiston ja Kelan toimipaikat.

Miten valtion läsnäolo ymmärretään? Riittääkö, että valtion toimistohotellissa tai virkamiehen etätyöpisteellä istuu keskusvirastojen yksittäisiä asiantuntijoita? Nimettömiä ja tuntemattomia virkamiehiä, jotka hoitavat tehtävänsä tunnollisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikki valtion aluehallinnon tehtävät eivät ole toimeenpanotehtäviä kuten lupahakemusten käsittelyä tai maksatuksia. Kuten valkoposkihanhiongelmassa on havaittu, ei paikallisen tilanteen ymmärtäminen olisi toimeenpanotehtävissäkään pahitteeksi.

Vai tulisiko valtion läsnäolo ymmärtää alueen olosuhteiden tuntemisena, kehittämiseen osallistumisena ja vaikuttamisena valtionhallinnossa?

Mihin valtion läsnäolo alueilla päätyykään, valtio hyvästelee punatiilisen virastotalon Joensuussa vuonna 2023. Valtion roolia maakunnan kehittämisessä ei kuitenkaan ole viisasta hyvästellä.

ari.niiranen@ely-keskus.fi

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan ely-keskuksen ylijohtaja.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi