play

Kolumni: Nato-prosessi on hoidettu vastuullisesti ja viisaasti, ja nyt tehdään historiaa

Pasi Koivumaa

Tämä viikko tulee jäämään historiaan, sillä sen aikana käytännössä varmistuu se helmikuusta alkaen koko ajan entistä selvemmäksi käynyt asia, että Suomi tulee liittymään läntiseen puolustusliittoon Natoon.

Presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut kertovansa oman, ilmiselvästi myönteisen Nato-kantansa viimeistään torstaina. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) tekee saman tällä viikolla, todennäköisesti yhteen sovitetusti presidentin kanssa. Viimeistään Marin ilmoittaa myönteisen kantansa SDP:n puoluevaltuuston lauantaisessa kokouksessa, jossa hänen johtamansa SDP virallisesti liittyy Nato-jäsenyyden kannalla oleviin puolueisiin.

Presidentin ja pääministerin myönteiset kannat ovat sinetti asialle, jossa kansalaisten ja eduskunnan selvät enemmistöt ovat jo Naton kannalla.

Vladimir Putinin hallinto edustaa fasismia pahimmillaan.
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos Niinistön ilmoitus tulee torstaina, J.V. Snellmanin päivänä Suomen lippujen hulmutessa saloissa, on sillä osuvaa symboliikkaa. Snellman oli yksi 1800-luvun tärkeimmistä suomalaisten kansallistunteen herättäjistä, joka avasi tietä itsenäiselle Suomelle. Niinistön myönteinen Nato-kanta on toisen suomalaisen valtiomiehen perusteellisen harkinnan tulos, jolla vahvistetaan Suomen itsenäisyyttä samalla tavoin kuin aikanaan omalla rahalla, markalla, jonka isänä Snellmania pidetään.

Sekä Niinistö että pääministeri Marin ovat hoitaneet tämän Nato-prosessin pragmaattisen viisaasti. Ainakin itse olen vaikuttunut siitä, kuinka viileästi he kumpikin osasivat kääntää ajatuksensa Suomen Nato-jäsenyydestä nopeasti uusiksi, kun Venäjä paljasti todelliset kasvonsa ja vei Suomelta liikkumavaran. Jos Suomi ei käyttäisi nyt Nato-optiotaan, ei tätä optiota tämän jälkeen olisi enää oikeasti olemassa.

Kiittäminen on laajemminkin koko valtiojohtoa sekä eduskuntaan valittuja puolueita (sic) ja eduskuntaa koko tähänastisesta Nato-prosessista.

Käytän nyt jonkun mielestä kenties kohtuuttoman paljon bitti- ja palstatilaa kehuakseni poliittisia päättäjiämme, mutta nyt on todellakin ihan pakko. Sitä paitsi olen kyllä koko tähänastisen toimittajan urani aikana ennättänyt poliitikkoja haukkuakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä prosessi ei anna haukuille aihetta. Itse en olisi kuuna päivänä uskonut, kuinka laajalti vastuullisesti ja viisaasti poliittiset päättäjämme ovat tähän suorastaan vaaralliseen tilanteeseen osanneet asennoitua, heittäneet juurtuneet ennakkoluulonsa ja ideologiset painolastinsa hiiteen sekä tehneet kylmän viileästi oikeita päätelmiä.

Päättäjiä on toki kritisoitu hidastelusta tässä Nato-kannan muodostamisessa, ja ylintä valtiojohtoa on kritisoitu oman Nato-kantansa panttaamisesta, mutta enemmänkin kyse on siitä, että tällä etenemistavalla on tehty kunniaa parlamentaristiselle järjestelmällemme.

Eduskunnalle annetun Nato-selonteon valiokuntakäsittelyssä on myös voitu sanoa ruma sana niin kuin se on, mitä tulee Venäjän muodostamaan uhkaan ja mitä kaikkea ei ole viisasta tätä julkisemmin sanoa.

Puolueiden sitouttaminen tällä tavoin on puolestaan ollut tärkeää siksi, että Nato-jäsenyytemme lopullinen hyväksyntä saattaa siirtyä Nato-maiden ratifiointivaiheen vuoksi seuraavalle eduskunnalle. Tässä siirtymässä nimenomaan puolueet edustavat jatkuvuutta, ja siksi juuri niiden kanssa on varmistettava, ettei edes teoriassa voisi käydä niin, että seuraava eduskunta hylkäisikin valmiin kuvion. Se olisi katastrofi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nato-jäsenyyden kaatumisesta nykyisten jäsenmaiden ratifiointiprosessissa ei kannata kantaa huolta. Suuret Nato-jäsenmaat Yhdysvaltojen johdolla pitävät kyllä siitä huolen ja turhat mölyt mahassa.

Pettymystä Venäjään purkaessa taitavat olla meidän kaikkien sanat loppuneet. On ällistyttävää, kuinka tuo maa on jälleen kerran taantunut aggressiiviseksi diktatuuriksi, jonka kunniattomat sotajoukot raiskaavat, ryöstelevät ja tappavat summamutikassa siviilejä.

Vladimir Putinin hallinto edustaa sitä, mistä se nyt jo meitäkin syyttää: fasismia pahimmillaan. Kuinka muuten kuvata sitä, että on olevinaan yksi ylimyskansa, jonka nationalismi on jotensakin pyhitettyä ja vastaavasti muiden kansojen nationalismi tuomittavaa ja jopa kansanmurhiin oikeuttavaa?

Onneksi emme ole yksin tätä mielettömyyttä vastustamassa, ja onneksi tämä mielettömyys on yhtenäistänyt koko lännen. Onneksi on Nato ja Suomi kohta myös tässä puolustusliitossa ja samalla itselleen oikeassa arvoyhteisössä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi