play

Kolumni: Nimi kertoo aina jotakin kantajastaan

Jouko Kempas

Aikuinen mies tietää, mitä haluaa ja on valmis tappelemaan oikeuslaitosta vastaan saadakseen itselleen neljänneksi etunimeksi Lucifer (HS, 16.9.). Hän ei ole Lucifer Mutikainen, mutta voisi olla. Mutikaisissa ei ole mitään vikaa.

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan mies saa nimetä itsensä Luciferiksi, jos haluaa. Oikeus kumosi Digi- ja väestöviraston päätöksen. Virasto oli hylännyt miehen hakemuksen nimen muuttamisesta. Myös nimilautakunta oli vastustanut Lucifer-nimen sallimista miehelle.

Tämä kummallinen sekasotku kertoo, että kaikki keittiön matot eivät ole suorassa myöskään nimivirastoissa. Etenkin kun Suomessa on Lucifer-nimisiä sekä miehissä että naisissa.

Kaikki alkoi kaveripiirin vitsailusta, mies kertoo MTV:lle. Hän halusi testata, millaisia nimiä Suomessa saa antaa ja millaisia ei. Mies penäsi tasapuolisuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naisilla on Lucia-nimi. Lucia-neito kantaa kutreillaan kynttelikköä ja levittää ympärilleen valoa. Miehen mukaan Lucifer-nimi tulee latinan kielestä ja tarkoittaa valonkantajaa. Miltä kuulostaisi Valonkantaja Mutikainen? No, ehkä Luciferissä on enemmän ytyä.

Tosin vuonna 2020 lautakunta puolsi nimeksi muun muassa seuraavia: Jääkarhu, Kettu, Piano ja Loitsu. Vastaavasti lautakunta tyrmäsi nimet Herra, Julmuri, Kapteeni ja monet muut.

Lucifer-nimeä halunnut mies perusteli harkinneensa asiaa huolellisesti ja tietävänsä, mitä tekee. Viraston ja lautakunnan mukaan Lucifer-nimi herättää pahennusta, koska se viittaa saatanaan ja paholaiseen. Miten niin, hämmästeli mies. Viittaako Lucifer-grillinkin nimi saatanaan?

Miltä Lucifer-nimi kuulostaa ja maistuu, on suhteellista ja riippuu vakaumuksesta - Sarvipää vai Valonkantaja. Joillekin nimi tuo kielteisiä väristyksiä, toisille myönteisiä tai neutraaleja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ihmisen nimellä on aina merkityksiä, ja se on oleellista. Lucifer-tapaus sai mitä mies halusi: huomiota ja keskustelua. Mutta miksi Lucifer vasta neljänneksi etunimeksi Vesan, Martin ja Olavin jälkeen? Jos tolkun mies haluaa olla Lucifer, niin eikö sen kuuluisi olla ykkönen ja ainoa etunimi?

Taitaa kertoa siitä, että sysisuomalaiset nimet ovat edelleen suosituimpia. Suosituimmat pojannimet kaikista viime vuonna annetuista etunimistä olivat perinteiset Juhani, Olavi ja Johannes.

Sukunimien alkuperästä on tuore Kotimaisten kielten keskuksen selvitys. Sen mukaan yleisin eläimen nimityksen sisältävä sukunimi on Hirvonen, sitten Kettunen ja kotkaan viittaava Kokkonen. Tuhannen yleisimmän sukunimen joukossa suurin eläinryhmä ovat linnut: Tikkanen, Tiainen, Varis, Kurki ja niin edelleen.

Aina ei voi sanoa, sisältääkö sukunimi eläimen nimen vai jotakin muuta. Esimerkiksi nimet Kemppainen, Kemppi ja Kemppinen saattavat sisältää viittauksen pieneen hyönteiseen: kempas, kemppainen, kemppi. Nimi voi myös tulla soturia tai sankaria kuvaavasta sanasta kämpe.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muista en tiedä, mutta mieluummin soturi kuin ötökkä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi